J. B. | 21. 2. 2024, 09:08

Sveče in rože na Prešernovi v Ljubljani gredo nekomu še posebej v nos (uničevanje in prošnja policiji, naj posreduje)

Borut Živulović/BOBO

Streljaj od središča slovenske prestolnice občani že nekaj dni prižigajo sveče in prinašajo rože. Toda vsem njihovo početje ni po godu ...

Včeraj smo na naši spletni strani poročali o nevsakdanjem dogajanju na Prešernovi cesti v Ljubljani, kamor ljudje že nekaj dni prinašajo sveče in rože v spomin na tragično in v sumljivih okoliščinah preminulega ruskega nasprotnika Putinovega režima Alekseja Navalnega. Zdaj je že znano tudi, kdo se je odločil za takšno potezo - sveče in rože na zid ob nemškem veleposlaništvu, ki je streljaj oddaljen od ruske ambasade, prinašajo predvsem člani skupine SLOVO, v kateri se združujejo v Sloveniji živeči ruski državljani, ki "nasprotujejo putinizmu kot ruskemu državnemu sistemu in njegovi vojaški agresiji v Ukrajini".

Borut Živulović/BOBO

"Prav naši člani so bili tisti, ki so 16. februarja, ko je v javnost prišla informacija o umoru Alekseja Navalnega, na nemško veleposlaništvo prinesli prvo cvetje in sveče. Pozneje so se jim pridružili tudi drugi ruski državljani," so sporočili iz skupine SLOVO in razkrili, da je šla njihova poteza sprva precej v nos predvsem zaposlenim na ruskem veleposlaništvu.

Neznanec strgal vse plakate

"Na ruskem veleposlaništvu memorial uničujejo. Rože in sveče so odvržene, fotografije so podrte. Napis s citatom nemške zunanje ministrice se je pojavil po tem, ko je bil memorial poškodovan - 17. februarja med 22. in 23. uro je neznanec strgal vse plakate in odnesel uokvirjene fotografije Alekseja Navalnega. Po tem je osebje veleposlaništva objavilo citat ministrice in prosilo policijo, naj na mesto napoti policista za varovanje reda. Vlada, ki ubija konkurente in zapira drugače misleče, ne more tolerirati podpore Navalnemu tudi po njegovi smrti. Tudi več tisoč kilometrov stran od Moskve," so nadaljevali pri SLOVO in dodali, da so zid pred nemškim veleposlaništvom izbrali tudi zaradi simbolike. Prav Nemčija je bila namreč tista, ki je rešila Navalnega, ko so ga "leta 2020 zastrupile ruske varnostne službe". "Gre torej za neke vrste hvaležnost ruskih državljanov nemški vladi," pravijo pri SLOVO.

Metropolitan

Skupina SLOVO bo že jutri v središču slovenske prestolnice ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino organizirala protestni shod, ki se bo na Prešernovem trgu začel ob 17.30. "Skupina SLOVO ob drugi obletnici popolne ruske invazije organizira akcijo 2 leti ruskega terorja. 2 leti se Ukrajina bori proti Rusiji za življenje, svobodo in svojo državo. 2 leti Rusija pobija Ukrajince in Ruse na desetine (stotine?) tisočev. 2 leti Putinov represivni stroj neusmiljeno zatira vse, ki se ne bojijo govoriti resnice. Ne moremo molčati, ko v našem imenu ubijajo ljudi. Ne moremo biti tiho, ko naše domovino teptajo opričniki pod vodstvom dementnega ostarelega čekista Putina. Ruski državljani bodo na predvečer črnega dne v središču slovenske prestolnice organizirali shod, da bi izrazili solidarnost z ukrajinskim ljudstvom, protestirali proti ruski vladi in obsodili brutalna dejanja Putinove tolpe tako v Ukrajini kot v Rusiji," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Borut Živulović/BOBO

Skupina SLOVO je ob tem poslala tudi sporočilo slovenski vladi: "Slovensko vlado pozivamo, naj ne prizna legitimnosti prihajajočih volitev v Rusiji. Putin se je kot navaden strahopeten diktator znebil vseh konkurentov, glavnega med njimi, Alekseja Navalnega, pa je pred nekaj dnevi ubil z rokami svojih eksekutorjev v ruskem zaporu nad polarnim krogom. Priznanje teh volitev bi pomenilo izdajo temeljnih načel demokracije in humanizma."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol