Uredništvo | 14. 9. 2023, 14:54 | Vir: STA

Svobodo zapuščata dva poslanca, kaj se dogaja?

Žiga Živulović j.r./Bobo

Povedala sta, zakaj sta odstopila. 

Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek sta odstopila s poslanske funkcije. Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva, sta pojasnila. Vodja poslanske skupine Borut Sajovic je poudaril, da poslanska skupina ostaja polnoštevilčna in da so vsi skupaj zavezani istim programskim ciljem in volivcem. Čeprav v javnosti nista bila najbolj vidna, sta bila v poslanski skupini izjemna dodana vrednost, je Sajovic poudaril v izjavi za medije.

Borut Živulovič/Bobo

Zanikala, da se ne bi našla v funkciji

Marzidovšek je napovedal, da bo svoje poslanstvo nadaljeval na področju umetne inteligence. "Slovenija mora izvrševati svoj program za umetno inteligenco, ki ga je sprejela že pred leti, zato bi rad svoje svoje znanje in svojo strokovnost, tudi svoj trud usmeril na to področje," je dejal in povedal, da je vesel, da je imel priložnost delovati v DZ.

Zavec pa je pojasnil, da je odločitev za odstop sprejel zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov. Delovanje znotraj poslanske skupine Svoboda je bila zanj ena izmed bolj pozitivnih stvari v življenju, ki se mu je zgodila, in ga je tudi oblikovala, je poudaril. Ob tem je dodal, da se za odhod ni odločil zaradi morebitnih razhajanj v poslanski skupini Gibanja Svoboda. Oba sta sicer zanikala, da odstopata, ker se ne bi našla v funkciji poslanca.

Bor Slana/STA

Doktorski študent in trener boksa

Marzidovšek je magisterij iz mednarodnih odnosov opravil v Švici, kjer je delal tudi v Organizaciji združenih narodov. Soustanovil je tehnološko podjetje in bil raziskovalec tehnologij umetne inteligence na Institutu Jožef Stefan. Na mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana trenutno piše doktorat.

Zavec pa je v Novem Sadu diplomiral kot trener boksa. V svoji boksarski karieri je kot amater devetkrat postal slovenski prvak, v profesionalni karieri pa je med drugim osvojil naslove svetovnega prvaka, medcelinskega prvaka, prvaka Evropske unije, evropskega prvaka in mednarodnega nemškega prvaka. Boksarsko kariero je zaključil leta 2015. Leta 2010 je na Ptuju odprl tudi svoj vadbeni center.

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Kdo ju bo nadomestil v državnem zboru?

Odstopni izjavi sta že vloženi v DZ, funkcija bo poslancema Svobode prenehala, ko se bo z odstopom seznanil DZ, predvidoma na seji prihodnji teden.

Poslanska skupina Svobode sicer šteje 41 poslancev. Marzidovška bi lahko glede na volilne izide na lanskih parlamentarnih volitvah v poslanskih klopeh nasledil nekdanji poslanec DeSUS Jurij Lep, Zavca pa vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Süč.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol