N. V. | 22. 2. 2023, 20:00

Kaj bi se zgodilo, če bi Slovenijo stresel potres z magnitudo kot v Turčiji? S to aplikacijo izračunate, kdaj bi se porušila vaša hiša

Profimedia

Če bi Slovenijo tako močno streslo, kakšen bi bil scenarij? Bi večina hiš še stala ali bi se zrušile? Kako bi jo odnesla vaša?

Po tem, ko sta območje na jugovzhodu Turčije v roku le nekaj ur prizadela dva katastrofalna potresa, se je marsikdo vprašal, kakšen bi bil scenarij, če bi nas s takšno magnitudo streslo na območju Slovenije. Bi se vse stavbe porušile? Kje bi bilo najhuje? Na ta vprašanja je za portal Metropolitan.si odgovoril Andrej Vuga z Agencije Republike Slovenije za okolje.

Potresno najbolj ogrožena območja v Sloveniji

Razlaga, da potresno nevarnost na območju Slovenije ocenjujejo kot zmerno. Potresne nevarnosti pa žal ne moremo spremeniti ali nanjo vplivati. Zemljevid projektnega pospeška tal, ki je namenjen za potresno odporno projektiranje stavb, prikazuje potresno nevarnost:

Agencija Republike Slovenije za okolje
  • Opazimo lahko, da projektni pospešek tal doseže največjo vrednost (0,325 g) na meji z Italijo zahodno od Bovca. Vuga razlaga, da je to povezano z veliko potresno aktivnostjo bližnje Furlanije.
  • Pospešek 0,3 g zajema območje okrog Idrije, ki sovpada z najpomembnejšimi dinarskimi prelomi in z lokacijo najmočnejšega zgodovinskega potresa v katalogu Slovenije,
  • in vzhodnega dela Slovenije okrog Brežic, kjer se v Sloveniji zgodi največ zmernih potresov, ki že lahko povzročijo manjše poškodbe.
  • Med potresno nevarna območja (0,275 g) spada tudi Ljubljana z okolico, ki ga Vuga izpostavlja zaradi velike gostote naseljenosti. Kakšne bi bile posledice silovitega potresa v Sloveniji? Študija je razkrila skrb vzbujajoče podatke.

V sistemu zaščite in reševanja se uporablja tudi karta potresne intenzitete.

Agencija Republike Slovenije za okolje

Kako bi potres prenesel vaš dom?

Medtem ko izraz potresna nevarnost pove naravno danost za nastanek potresa in odgovori na vprašanja kje, kako močni in kako pogosti so potresi, pa je za vas pomembnejše, da veste, kakšna je potresna ogroženost. Ta pove, kakšne bodo gospodarske in družbene posledica potresov. Za izračun potresne ogroženosti moramo poznati potresno nevarnost, potresno ranljivost stavb in naseljenost.

S pomočjo aplikacije POTROG lahko grobo ocenite poškodovanost vaše stavbe ob potresu.

Potres kot v Turčiji pri nas ni mogoč

"Ocenjujemo, da zaradi geoloških danosti, pri nas potresi magnitude nad 7,0 niso mogoči," razlaga Vuga. Kljub temu je potrebno zavedanje, da je potresov pri nas veliko. Državna mreža potresnih opazovalnic Slovenije letno zabeleži od dve do tri tisoč potresov z žarišči na območju Slovenije. Od tega jih okoli dvesto prebivalci Slovenije čutijo. Najmočnejši potres na ozemlju Slovenije po osamosvojitvi je bil potres 12. aprila 1998 v Zgornjem Posočju. Navorna magnituda tega potresa je bila 5,7.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije