22. 10. 2022, 11:00 | Vir: STA

Zapora bo na tem odseku slovenske ceste trajala vse do prihodnjega leta

Profimedia

Izvajalci pravijo, da bo po zahtevnem posegu vožnja za vse uporabnike varnejša in udobnejša. Kje bodo potekali obvozi?

Na posoški regionalki bo zaradi temeljite prenove z gradnjo novega viadukta v kobariškem klancu na odseku med Kobaridom in Žago od ponedeljka v veljavi predvidoma trimesečna popolna zapora prometa z nekaj vmesnimi sprostitvami pod polovično zaporo. 

Eden bolj problematičnih odsekov v regiji

Obvoz za vsa vozila bo v času popolne zapore urejen prek Italije in mejnih prehodov Predel, Učja ter Robič.

Na zahtevo lokalnega prebivalstva je bila že pred časom urejena tudi obvozna povezava po sicer zelo ozki lokalni cesti od Industrijske cone Kobarid in Napoleonovega mostu mimo kampa Lazar do Trnovega ob Soči.

Ta obvoz bo veljal za osebna vozila, kombije, krajše avtobuse in krajša tovorna vozila (največ triosni kamioni), zagotovljen pa bo pod posebnim režimom, to je pod polovično zaporo s semaforjem.

Ker je vozišče zaradi reliefnih danosti zelo ozko, je na njem srečevanje vozil, še posebej tovornih, zelo oteženo in nevarno. Ob močnem deževju prihaja tudi do zemeljskih plazov in podorov.

Tudi zaščita pred padajočim kamenjem

Projekt predvideva še gradnjo podpornih zidov v višini od 3 do 14 metrov in zaščito brežin pred padajočim kamenjem, so pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo. 

Dokončna prenova tega dela ceste je bila tako težko pričakovana. Prva etapa rekonstrukcije je bila izpeljana pred leti, zdaj se torej začenja druga v dolžini 620 metrov, ki podobno kot prva predvideva tudi gradnjo viadukta. Ta bo predvidoma dolg 80 metrov in se bo raztezal 25 metrov nad sosesko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord