K. Ž. | 26. 2. 2024, 12:01

Kako hude so zdravstvene težave ministrice? Tanja Fajon v bolnišnici zaradi suma resnega vnetja

Igor Kupljenik/BOBO

Po informacijah zunanjega ministrstva, bo Tanja Fajon nekaj dni preživela v bolnišnici.

Kot smo poročali, je zunanja ministrica Tanja Fajon hospitalizirana zaradi suma vnetja ledvic. Ministrica se sicer počuti dobro, v bolnišnici pa naj bi ostala nekaj dni. Hospitalizirali so jo v nedeljo popoldne po povratku iz New Yorka, kjer se je v petek udeležila zasedanj Generalne skupščine ZN in Varnostnega svet ZN ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino.

Nedavno vzela enotedenski dopust

4. februarja je sicer potekal krizni sestanek vrha SD, kjer naj bi neuradno Fajonova razburila člane stranke z novico, da si bo vzela enotedenski dopust. Po poročanju portala N1, naj bi to predvsem zmotilo Matjaža Nemca, ki naj bi dejal, da je to nedopustno. Zdaj se seveda pojavljajo špekulacije, ali je bil dopust povezan z njenim zdravstvenim stanjem.

Profimedia

Velike težave z zdravjem

Tanja Fajon se je sicer v svojem življenju srečala s hudo zdravstveno težavo. Tako je pri 20 letih izvedela, da trpi za redko obliko levkemije. Zdravniki so ji takrat napovedali le še nekaj let življenja. S kronično mieoloično levkemijo se bori že več kot 26 let, prognoza bolezni pa se je izboljšala z uvedbo tarčnih zdravil, zaradi česar je bolezen postala kronična, je zapisano na spletni strani Leka.

Približno polovica bolnikov z omenjeno boleznijo razvijejo znake, medtem ko druga polovica živi brez težav, saj bolezen odkrijejo naključno. Znaki in simptomi so utrujenost, bolečine v trebuhu in kosteh ali pod levim rebrnim bokom, občutek napihnjenosti, zvišana telesna temperatura, nočno potenje, zadihanost ter shujšanost.

Kot je pred dvema letoma zapisala ministrica, se ji je ob diagnozi podrl svet, a zdaj živi zdravo in polno življenje, ki ga bolezen ne ovira. "Jemljem zdravila, tarčno terapijo, vsak dan z zavedanjem, da mi je njegova odobritev pred 20 leti rešila življenje," je takrat zapisala na svojem Facebook profilu.

Profimedia

Kako resno je vnetje ledvic?

Zdaj naj bi se po poročanju Fajonova soočala z možnim vnetjem ledvic. Okužba ledvic oziroma pielonefritis je nekoliko pogostejši pri ženskah kot pa pri moških, poroča portal vizita.si. Okužba ledvic povzroča močne bolečine v ledvenem predelu ter hrbtu. Ker je stanje običajno zelo hitro prepoznano in posledično pozdravljeno, le redko vodi v kronično okvaro ledvic. Okužbo oziroma vnetje ledvic lahko povzročijo bakterija, ki v sečila vstopijo skozi sečnico, pogosto pa to vodi še do širjenja okužbe.

Simptomi se pojavijo nenadoma, pogosto le v nekaj urah. Običajno bolečino spremlja tudi povišana telesna temperatura, ki presega 38 stopinj Celzija. Simptome spremljata tudi mrzlica ter glavobol, pojavita pa se lahko tudi slabost ter bruhanje. V večini primerov je zdravljenje učinkovito in pravočasno, zaradi česar bolnik nima trajnih posledic. Okužba se sicer zdravi z antibiotiki, izboljšanje pa je predvideno že v tednu ali dveh. V kolikor gre za hujšo obliko, pri kateri je potrebna bolnišnična obravnava, pa se zdravi s pomočjo infuzije tekočin in antibiotika.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol