13. 9. 2023, 21:13 | Vir: STA

Ministrica Tanja Fajon se je odzvala na očitke o nedopustnem mobingu slovenske veleposlanice nad zaposlenimi

Profimedia

Po njenih besedah so na veleposlaništvu že izvedli prve ukrepe, sledili pa bodo še drugi.

Pri ravnanju veleposlanice v Prištini Mince Benedejčič, ki ji zaposleni očitajo mobing in kršenje zakonodaje, ni bilo ugotovljenih večjih nepravilnosti, je danes dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Napake so bile storjene zlasti v odnosu z zaposlenimi, zato je ministrica veleposlanico pozvala, naj izboljša medsebojne odnose.

Facebook/Slovensko veleposlaništvo v Prištini

Zaposleni napovedujejo tožbo

Fajon je z veleposlanico že opravila pogovor in pojasnila, da se je ta med drugim nanašal na konkretne izboljšave delovnih pogojev za zaposlene. "Veleposlanica mora umiriti zadeve in izboljšati medsebojne odnose. Ne gre za večje nepravilnosti, temveč za odnose do zaposlenih," je dodala.

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini veleposlanici očitajo, da nad njimi izvaja mobing in da krši zakonodajo. Uslužbenci veleposlaništva trdijo, da z njo ne morejo več delati, zato napovedujejo tožbo zoper veleposlanico in zunanje ministrstvo, če bo ostala na položaju.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ministrstvo naj bi o nepravilnostih večkrat obvestili

Zaposleni veleposlanici očitajo nenehno nasilno obnašanje. Po njihovih navedbah jim s svojim ravnanjem povzroča materialno in nematerialno škodo ter jim onemogoča normalno življenje in delo, kar lahko njim in njihovim družinam povzroči hude psihofizične posledice.

O tem naj bi že večkrat obvestili pristojne na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), ker pa to ni ukrepalo, je 31. avgusta peterica lokalno zaposlenih uslužbencev prek kosovskega odvetnika na ministrstvo poslala pritožbo in opozorilo.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Prve ukrepe že izvedli

Na zunanjem ministrstvu so v torek pojasnili, da je Fajonova imenovala tričlansko komisijo, ki je nemudoma obiskala sedež veleposlaništva v Prištini. Komisija je ugotovila določene pomanjkljivosti pri vodenju in komuniciranju, so dodali na ministrstvu, kjer so na podlagi teh ugotovitev konec prejšnjega tedna že izvedli prve ukrepe za izboljšanje pogojev za delo vseh zaposlenih.

Kot so dodali, bodo temu sledili tudi drugi ukrepi v zvezi z izboljšanjem medosebnih odnosov, ministrstvo pa bo pozorno spremljalo razmere na veleposlaništvu in opravilo novo preverjanje najpozneje v treh mesecih, ko bodo tudi odločali o tem, ali so potrebni dodatni ukrepi. Veleposlaništvo v Prištini sicer po njihovih zagotovilih deluje nemoteno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord