A. B. | 27. 10. 2022, 20:42

Obljubil je, da pride, a ga ni bilo: zakaj se Golob "ni hotel srečati" z Janšo?

Žiga Živulović jr./BOBO/fotomontaža

Kljub mnogim zapletom pred oddajo Tarča na Televiziji Slovenija, se je eden izmed kandidatov oddaje vendarle udeležil, a so bili oblikovalci oddaje do odsotnosti drugega kritični. Imamo tudi pojasnila članov kabineta. 

Večerna oddaja Tarča na Televiziji Slovenija je v goste povabila nekdanjega premierja in prvaka SDS Janeza Janšo in aktualnega predsednika vlade Roberta Goloba. Svojo udeležbo je Janša potrdil Na Twitterju in se v objavi ob fotografiji vabila spraševal, "Lahko pričakujemo resno soočenje pogledov na ključne razvojne in varnostne izzive države?"

A takoj ob začektu oddaje je voditeljica Erika Žnidaršič pojasnila, da aktualnega premierja Roberta Goloba v oddaji ne bo. 

Kaj je o odstotnosti Goloba povedala voditeljica?

"V minulih letih je naša vabila zavračal nekdanji premier Janša, zdaj je slika očitno obrnjena," je med drugim povedala Žnidaršičeva in pojasnila, da se je Golob za odsotnost v oddaji opravičil pri tem pa pripomnila: "Robert se z Janezem Janšo ni hotel soočiti." 

Facebook/Tarča/BOBO

"Argument, da se predsedniku vlade v javnosti ni treba soočiti z mnenji opozocije, je za demokratično državo vsaj nenavaden, še posebej v tako občutljivih trenutkih," je stanje kritično ovrednotila voditeljica in pripomila, da so Golobu ponudili tudi možnost samostojenga nastopa v Tarči in posnetega pogovora, a "za to ni imel časa."

Janez Janša rekel, da si ne želi špekulirati

Žnidaršičeva je o mnenju glede tega, da Goloba o njem ni, povprašala gostujočega, Janšo. Ta je dejal: "Ne vem, zakaj ga ni. Ne bi špekuliral," ob tem pa je povedal, da se je soočenja veselil, saj "smo v časih, ko bi sodelovanje med opozocijama potrebovali."

Žiga Živulović jr./BOBO

Sam se je s kritikami opozicije srečeval pogosto – "S kritikami opozocije sem se (kot premier) moral soočati vsak dan," je razložil. Na poziv voditeljice o tem, zakaj ga v oddajo ni bilo, ko je bil povabljen kot aktualni premier, pri čemer bi lahko svoje mnenje javno podelil tudi z Golobom je odvrnil le, da to ne bi bilo v skladu z interesi. Takrat je namreč po njegovi izjavi sodeč bil Golob zaposlen v gospodarstvu.  

Kakšna so pojasnila premierjevega kabineta? 

"Predsednik vlade dr. Robert Golob je v ponedeljek, 24. 10. 2022, prejel vabilo v oddajo Tarča Televizije Slovenija. Od tega dne dalje smo uredniku ter voditeljici oddaje Tarča večkrat povedali, da predsednik vlade v oddajo ne more priti, ter predlagali, da povabijo katerega od podpredsednikov vlade. Tega ustvarjalci oddaje do danes niso storili," so pred oddajo sporočili iz premierjevega kabineta. 

Facebook/Robert Golob

Pojasnili so tudi, da je Golob povabilo prejel tudi v oddajo Odmevi v sredo zvečer, ga sprejel, a je kasneje TV Slovenija vabilo preklicala, "češ da predsednika vlade dr. Goloba pričakujejo v oddaji Tarča, v kateri naj bi gostoval tudi predsednik SDS Janez Janša," so dodali in kljub vsemu potrdili, da se bo Golob udeležil povabila v oddajo. Kljub temu ga v oddaji ni bilo. 

Komentiral je tudi izjavo Goloba o tem, da si Logarja ne želijo v predsedniški palači

Golob je nedavno v izjavi rekel, da si ne želi zmage desnice na volitvah. "Ne bomo dovolili da se kandidat SDS-a zavihti v predsedniško palačo. To bi bilo nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let, in tega si zagotovo nihče ne želi," je ponovil že drugič od prvega kroga predsedniških volitev. 

Janša je povedal, da kandidirata dva kandidata in ne on ali Golob. "Izjave o tem, kako ne bodo dovolili, da nekdo zmaga – o tem smo poslušali Josipa Broza Tita in Staneta Dolanca,  a tega v sodobni zgodovini na srečo ni več slišati," je povedal. 

Uredništvo/fotomontaža

Anžeta Logarja kot kandidata podpira, kar je izkazal tudi s prihodom v njegov štab v prvem krogu volitev. Takrat sicer izjave o njegovi premoči nad kandidatko Natašo Pirc Musar ni podal. "Mislimo, da je dober kandidat. Podprli sta ga tudi drugi dve stranki in tudi ljudje, ki niso bili člani stranke," je povedal. Logar je podpise zbral v dveh dneh in na vprašanje voditeljice o tem, kako ve, da so podpise podali tudi tisti, ki niso člani stranke, povedal, da pozna dinamiko zbiranja podpisov, saj je sam "zmeraj užival visoko podporo".

"Logarju se skuša pripisati, kot da je to, da je član stranke, nekaj slabega. Na drugi stranki imate kandidatko, ki je ne sprašujete o tem, zakaj ji ne bi bila v pomoč podpora Milana Kučana, ki je večino političnega življenja vladal tako, da ni bil izvoljen," je odvrnil voditeljici in zaključil – "Če bo Logar izvoljen, kar verjamem, da bo, bomo mi odvisni od njega in ne obratno." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord