18. 6. 2022, 12:28

Tega smo se bali! Letošnje poletje bo polno zastojev

Bobo

To poletje naj bi bil promet na naših cestah povečan za pet do deset odstotkov. Kje boste morali največ čakati? 

Minuli dnevi že nakazujejo, kakšno bo to poletje stanje na naših cestah: promet bo, še zlasti ob petkih in sobotah, povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah, poroča AMZS. Zelo pomembno je, kdaj bomo šli na pot.

Koristni napotki

Gneči se lahko izognemo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov.

Vozniki naj bodo spočiti, vsi potniki pa se morajo zavedati, da bo potovanje zaradi morebitnih zastojev trajalo dlje časa, zato je priporočljivo imeti s sabo dovolj vode in tudi kakšen prigrizek ter seveda poln rezervoar goriva oziroma dovolj energije v električnem vozilu. 

To poletje bo glavni razlog za povečan promet na naših cestah – po napovedih, ki jih je Avto-moto zveza Slovenije dobila od nekaterih partnerskih evropskih avtomobilskih klubov – za pet do deset odstotkov večje število tujih voznikov v primerjavi s sicer rekordnim predkoronskim letom 2019, ki bodo potovali na počitnice proti morju in drugim turističnim krajem.

Sta foto

"Povečano število turistov na naših cestah iz smeri Avstrije proti Hrvaški opažamo že v teh dneh, v nedeljo pa pričakujemo zelo povečan promet v obratni smeri. Še več prometa pričakujemo vse nadaljnje počitniške konce tednov," pojasnjuje Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra. 

Če je le mogoče, se izognite potovanju proti morju v petek popoldne, ko bo promet že tako povečan zaradi popoldanske prometne konice, in v soboto med 7. in 16. uro. Gost promet bo po napovedih tudi v obratni smeri, torej od Hrvaške proti Avstriji in Italiji, predvsem ob sobotah čez cel dan ter ob nedeljah dopoldan in proti poznemu popoldnevu.

AMZS priporoča uporabo brezplačne AMZS mobilne aplikacije, s katero dobijo vozniki in voznice na vprašanje "Kaj se dogaja na moji poti?" ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije, članom AMZS pa omogoča pregled ugodnosti njihovega članstva in poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozilaNjeni uporabniki lahko spremljajo tudi cene goriv v Sloveniji in na Hrvaškem. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.