17. 4. 2024, 09:39 | Vir: STA

Se bo Teja Belak vrnila na veliko sceno? Pregled z magnetno resonanco je namreč pokazal ...

Teja Belak

Bobo/Žiga Živulović jr.

Telovadka Teja Belak ne bo mogla nastopiti ne na bližnjem evropskem prvenstvu ne na spomladanskih tekmah svetovnega pokala.

Najboljša slovenska telovadka Teja Belak, ki se je skušala to sezono vrniti na veliko sceno po rojstvu drugega otroka, ne bo mogla nastopiti ne na bližnjem evropskem prvenstvu ne na spomladanskih tekmah svetovnega pokala. Razlog je resnejša poškodba stopala, zaradi katere jo čaka šest do osem tednov popolnega mirovanja.

Pred sezono je imela velike načrte, njen glavni cilj je bila kolajna na majskem evropskem prvenstvu, ki se ji je velikokrat izmuznila zgolj za malenkost.

"Veliko več mi pomeni, da bi osvojila kolajno na EP, kot da bi se še enkrat uvrstila na olimpijske igre. Če mi ne bo uspelo letos, pa prihodnjo sezono. Lahko bi rekla, da je to moj dolgoročni cilj, zaradi katerega se sploh trudim in vračam," je pred začetkom sezone v pogovoru za STA dejala Ljubljančanka, ki bo v ponedeljek dopolnila 30 let.

Belak se je skušala vrniti na svetovni oder manj kot osem mesecev po drugem porodu, saj je gimnastična sezona tako zastavljena, da lahko le v prvih treh mesecih sezone s svetovnimi pokali potrdiš mednarodni razred, ki njej prinaša tudi zaposlitev pri Slovenski vojski. To ima zdaj le še do 6. junija.

Ker zaradi poškodbe stopala kategorizacije ne bo mogla podaljšati, ji grozi, da bo izgubila službo. "To bi zame pomenilo konec kariere, jaz pa ne želim kar zavreči vsega truda, ki sem ga vložila v več kot 20 letih. Ne rečem, če bi bila prestara ali pa preslaba, če bi videla, da ne morem več priti v svetovni vrh. Potem bi zagotovo vrgla puško v koruzo. Pa temu ni tako. Moja skoka sta težka in konkurenčna za kolajne na velikih tekmovanjih," je poudarila Belak.

Kot je dodala, so se težave zanjo začele vse od začetka priprav, saj se je v telovadnico vrnila že dva meseca po porodu, ko je zelo počasi začela vadbo.

"Že od vrnitve v dvorano sem imela precej težav, iz tedna v teden me je nekaj bolelo. S trenerjem za fizično pripravo sva trening malo opustila, opravila sem fizioterapijo in se vsakič znova spet hitro vrnila. En teden je bilo v redu, nato me je naslednji spet začelo nekaj boleti. Tako je šlo ves čas priprav na sezono, saj sem bila zaradi potrjevanja statusa in čudnega koledarja krovne mednarodne zveze v časovni stiski."

Prvič pa se je resneje zalomilo na svetovnem pokalu v Cottbusu konec februarja. "Tja sem šla zelo dobro pripravljena, tudi uradni trening za tekmovanje je bil uspešen. Skočila sem oba težka skoka, čeprav me je noga že močno bolela. Želela sem stisniti zobe, vendar naslednji dan nisem več mogla stopiti na nogo. Kljub protibolečinskim tabletam sem ostala brez tekme," je prvo večje razočaranje opisala Belak, ki o bolečinah, ki so jo spremljale, ni želela javno govoriti.

"Upala sem, da bo šlo. Sledilo je mesec dni fizioterapije, delala sem samo fizično pripravo, potem sem se pa počasi morala spet pripraviti za naslednjo tekmo. Prejela sem blokado v stopalo, ki je super prijela. Dva, tri dni sem počivala, nato pa teden dni na polno trenirala. Sledila je ista poškodba, vendar v drugi nogi. Vseeno sem odpotovala v Osijek, kjer se mi je dokončno vse podrlo." je dodala.

Teja Belak

Teja Belak

Bobo/Žiga Živulović jr.

Zdaj jo čaka prisilni počitek

Po vrnitvi s svetovnega izziva je doma opravila pregled z magnetno resonanco, ki je pokazal najslabše, pravi Belak, natrganino v stopalu, ki pomeni šest do osem tednov mirovanja.

"Bomo videli, kako naprej. Najbolj nas je zanimalo, zakaj imam takšne težave s stopali. Nazadnje mi je zdravnik povedal, da je po porodu telo drugačno, vse je mehko in so vnetja precej običajna. Tu ne morem ničesar storiti, vendar mislim, da mi telo jasno sporoča, da tako hitro po porodu še ni pripravljeno na tako velike obremenitve."

Zdaj jo čaka prisilni počitek, med katerim se bo fizično pripravljala v telovadnici. "Vse se mi je podrlo, ker po tem obdobju prisilnega mirovanja na koledarju ni več pomembnih tekem. Če bo sreča, bom nastopila na svetovnem izzivu v Kopru (30. maj - 2. junij, op. STA). Potem ostane le še en svetovni izziv oktobra, za kar pa se mi ne splača pripravljati. Svetovnega prvenstva letos nimamo, ker je olimpijsko leto. Očitno zame tekem letos več ne bo."

Za zdaj še ne ve, ali bo kariero lahko nadaljevala. "To moram malo še malo prespati in premisliti. Resda mi je s poškodbo vse 'padlo dol', vendar vidim, da sem še vedno konkurenčna za svetovni vrh in toliko let trdega dela in truda ne želim kar tako zavreči."

Pri Belak gre za splet nesrečnih okoliščin, je pojasnila direktorica Gimnastične zveze Slovenije Špela Hus. Mednarodni razred je treba potrjevati vsako sezono, letošnja gimnastična pa se je začela mesec dni prej kot lani.

"Že nekaj časa spremljamo Tejin položaj in skušamo najti kakšno rešitev. Mislim, da gre za veliko pripravljenost vseh vpletenih za pomoč telovadki, tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije," je o tem dejala Hus in poudarila: "Brez dvoma gre za vrhunsko telovadko, ki je že po prvem porodu dokazala, da se lahko vrne v svetovni vrh. Takrat je bila morda celo v življenjski formi. Ni dvoma, da ji ne bi uspelo še enkrat."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord