A. B. | 5. 8. 2022, 10:36 | Vir: STA

Temperature do 37 stopinj Celzija, grozljiva suša in začetek alergij: nasveti, kako lahko lažje zadihate!

Profimedia
Temperature do 37 stopinj Celzija, grozljiva suša in začetek alergij: nasveti, kako lahko lažje zadihate! (foto: Profimedia)

Čeprav smo mislili, da je Slovenija letos poleti doživela in preživela vse, kar bi lahko zakuhalo vreme, temu še zdaleč ni tako. Agencija Republike Slovenije za okolje opozarja, da nam temperature ne bodo naklonjene.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) opozarja, da bodo najvišje dnevne temperature dosegle od 32 do 37 stopinj Celzija. Izdali so opozorilo, saj bomo v notranjosti Slovenije in na Primorskem deležni velike toplotne obremenitve. 

Arso/posnetek zaslona

Kot smo o tem že poročali so na Arsu izdali tudi rdeči alarm.

Zaradi vročine tudi močna suša 

Slovensko kmetijstvo se sooča s sedmo hudo sušo v zadnjih 20 letih.

Stanje, ki je v petih od skupno 15 območij po državi opisano kot izjemna suša in na zemljevidu obarvano z rdečo barvo, se bo še stopnjevalo.

Milos Vujinovic/Bobo

Gozd je ponekod že dobil jesensko barvo in že odpada listje, kar pomeni, da je suša izjemna, saj tudi drevesa z globljimi koreninami trpijo hudo stisko tako zaradi vročine kot suše, je opozorila agrometeorologinja Andreja Sušnik.

Milos Vujinovic/Bobo

Smo na začetku že četrtega oz. petega vročinskega vala.. Vročinski valovi trajajo dolgo, ponekod več kot 14 dni v kosu, kar zelo izčrpava rastline, opozarja Sušnikova. Kmetijske kulture bi večinoma potrebovale dodajanje vode, kjer je to možno. 

Nenamakane poljščine, ki so ta trenutek na poljih, trpijo ne samo sušni, ampak tudi vročinski stres.

Kako se bomo ob vsem tem počutili mi?

V petek bo vremenski vpliv na počutje večine ljudi ugoden, jutri pa bo vpliv vremena obremenilen, navajajo na Arsu in ob tem opozarjajo na možnost pojava pred jesenskih alergij. 

"V nižinah se bodo nadaljevale poletne nizke obremenitve s cvetnim prahom trav, cvetijo druge vrste trav kot spomladi. Prisotna bodo zrna trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine nizko alergenih kopriv," pojasnjujejo. 

Profimedia

Neža Starič, družinska zdravnica, je na nedavni novinarski konferenci pozvala k pitju večjih količin vode, k izogibanju nenujnim telesnim aktivnostim na vročini, raje kot temne pa oblecite svetle barve oblačil. 

Ne pozabite na otroke! 

Po navedbah pediatrinje Tatjane Grmek Martinjaš otroci zdravnika velikokrat obiščejo prav zaradi dehidracije. Dehidracija je druga najpogostejša težava, ki se v času poletnih mesecev lahko pripeti zaradi črevesnih okužb. 

Pokazatelja sta predvsem bruhanje in driska, med drugim tudi jok brez solz, suha usta in v splošnem slabše počutje. 

Vaš otrok naj v primeru dehidracije po požirkih pije rahlo sladke ali slane pijače.

Profimedia

Vstop v vikend bo za nas sicer vremensko ugoden 

V soboto se bo oblačnost od severa povečala. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in nevihte, kakšna pa lahko na severu nastane že dopoldne. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem povečini šibka burja.

Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 25 do 31, na Primorskem do 34 stopinj Celzija.

Tudi nedelja bo ohranila delno jasno vreme. Na Primorskem bo ob burji še vroče, drugod bo vročina popustila. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.