7. 6. 2022, 12:32

Temperature, ki jih beležimo v začetku junija so nevarno nenavadne! Pričakujemo lahko vremenske ekstreme

Profimedia

"Je že res, da je poletje, ampak tako visoke temperature, kot jih letos beležimo že na začetku junija, niso ravno običajne," pojasnjuje vremenoslovec Rok Nosan. Temperature se gibljejo kar nekaj stopinj nad povprečjem, kar pomeni, da lahko pričakujemo tudi druge vremenske spremembe.

Popoldanske temperature se po poročanju vremenoslovca Arso Roka Nosana gibljejo približno štiri stopinje višje od dolgoletnega povprečja, "ki se v večjem delu Slovenije giblje okoli 23 stopinj Celzija," dodaja Nosan. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ideje za izlet📍Slovenija 🇸🇮 (@vsezarazgled)

Višje temperature prinašajo tudi druge ekstreme

Po eni strani višje temperature prinašajo večjo možnost za nastanek krajevnih neurij, po drugi pa nas lahko doleti tudi huda suša, pojasnjuje Nosan za Vreme 24/7. 

"Razmere so najbolj zaskrbljujoče na Primorskem, kjer se z velikim padavinskim primanjkljajem soočajo že vse od lanskega junija," potrjuje. 

Po podatkih Arsa je v Goriških Brdih v zadnjih 12 mesecih padla le polovica običajnih padavin, kar je najmanj od začetka meritev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brda (@goriska_brda)

Pričakujemo lahko močne plohe 

Do konca tedna se bosta odvili dve izrazitejši fronti, ki bosta s seboj prinesli nevihte z nalivi. 

"Pričakujemo lahko, da bodo padavine zajele večja območja, kot so ga v preteklih tednih, tako da bo tudi Primorska dobila nekaj nujno potrebnega dežja," dodaja Nosan. 

Profimedia/Facebook/fotomontaža

Toče tokrat ne bo, tako da ni razloga za skrb. 

Kakšna je torej vremenska napoved?

Vreme bo nestabilno, prve kaplje dežja lahko pričakujemo že tekom začetka tedna. Nad večjim delom Slovenije se bodo tako razširile plohe, ki se bodo ob večeru okrepile. 

Na Primorskem se bo sicer ozračje ogrelo do 30 stopinj Celzija. V vzhodni in osrednji Sloveniji bo od 25 do 28 stopinj Celzija, nekaj stopinj manj bodo termometri pokazali v alpskih dolinah.

Profimedia

"Noč na sredo bo oblačna z nevihtami. Nastajali bodo nalivi s sodro, ki bodo lahko pripeljali do hitrega porasta in razlivanja manjših rek in hudournikov," zapiše Nosan in doda, da lahko nalivi prinesejo tudi več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. 

Temperature tako v sredini in proti koncu tedna ne bodo presegle 20 stopinj Celzija. 

Bo konec tedna čas za piknik? 

Petan pojasnjuje: "Petek nam bo prinesel več sonca, a bo ob severovzhodnem vetru še vedno razmeroma sveže. Spet bolj vroče nam bo ob koncu tedna, ko bo prevladovalo sončno vreme z razmeroma majhno možnostjo za nastanek popoldanskih ploh in neviht." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I FEEL SLOVENIA #ifeelsLOVEnia (@travel_feelslovenia)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.