R. K. | 29. 7. 2022, 07:00

Popoln kolaps na festivalu Metaldays: kdo je kriv, da so domačini obstali na svojem dvorišču?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Največji glasbeni festival v Tolminu se počasi zaključuje, a grenak priokus med lokalnimi prebivalci in gosti ostaja. Mnogi se nejevoljni sprašujejo, kaj je šlo narobe.

V Tolminu ta teden poteka že 18. različica festivala Metaldays (do leta 2012 se je sicer imenoval Metalcamp), na katerem se pred glasbenimi odri ponovno srečujejo ljubitelji težkometalne glasbe z vsega sveta. Vsako leto se jih zbere več kot 10.000. Čeprav gre za tradicionalni dogodek, ki je dočakal 'polnoletnost', so se pojavile težave, kakršnih lokalni prebivalci ne pomnijo.

Tolmin že prvi dan doživel prometni kolaps

Vse kaže, da so Tolminci z izvedbo festivalov v svojem kraju vse manj zadovoljni. Lokalne oblasti so že marca sprejele "festivalski režim za leto 2022", s katerim so določili "pogoje in omejitve rabe prostora na območju Sotočja ter način nadzora nad njegovim izvajanjem." Povedano enostavneje: zaostrili so pogoje, ki jih morajo organizatorji upoštevati pri izvedbi festivala.

Sklep med drugim pravi, da se lahko v Tolminu letos "odvije največ šest tradicionalnih festivalov" in da se lahko glasbeni program na njih "odvija največ osem ur dnevno in zaključi najkasneje ob 1.00 naslednjega dne."

Lansko leto so sprejeli tudi Odlok o taborjenju in kampiranju v Občini Tolmin, ki časovno omejuje postavitev kampa v sklopu javne prireditve na največ sedem dni. Kljub vsem omejitvam, ki naj bi v času festivala olajšale življenje domačinom in 'običajnim' turistom, pa je zaradi navala metalcev že pred uradnim začetkom letošnjega festivala prišlo do večjega prometnega zamaška, ki je ohromil kraj in okolico.

Je organizator začel obiskovalce na prizorišče spuščati prepozno?

Da je krivda za večkilometrsko kolono pri organizatorju festivala, meni tolminska podžupanja Maša Klavora, ki se je 23. julija zjutraj z ekipo odpravila na teren reševat nastali položaj, svoje vtise o dogajanju pa delila v objavi na Facebooku. 

V zapisu, ki ga je objavila nekaj čez 11. uro dopoldan, je namignila, da bi lahko organizator v skladu z dogovorom goste na prizorišče spuščal že od polnoči naprej, on pa je to začel šele ob 8. uri zjutraj. Ravno tako pa bi moral zagotoviti dovolj svojih predstavnikov, ki bi usmerjali in informirali obiskovalce.

Med drugim je v objavi napovedala tudi, da bodo lokalne inštitucije septembra še dodatno zaostrile pravila za izvedbo festivalov. "Kdor se tega ne bo držal, ne bo dobil dovoljenja".

Poklicali smo na Občino Tolmin, kjer so nam besede podžupanje še dodatno pojasnili. Potrdili so, da naj bi težava nastala, ker je organizator, ki je imel sedemdnevno dovoljenje za kampiranje z veljavnostjo od 23. julija, začel obiskovalce na prizorišče spuščati prepozno.

Čeprav bi to lahko storil že po polnoči, je vstop napovedal šele za 8. uro zjutraj. Obiskovalce pa je po njihovih besedah začel na prizorišče dejansko spuščati šele okoli 9.15. Kot so povedali, se je do takrat že vse popolnoma zamašilo.

Ni bilo redarjev, ki bi usmerjali k drugemu vhodu

H kolapsu naj bi pripomoglo tudi to, da organizator ni poskrbel za informiranje obiskovalcev. Obstajata namreč dva vhoda na prizorišče, a k vhodu na Dijaški ulici niso usmerili nikogar. Zato se je podžupanja Maša Klavora skupaj z direktorico medobčinske uprave, dvema policistkama in občinskimi redarji odpravila na kraj, ker so začeli sami pomagati pri usmerjanju obiskovalcev.

Profimedia

Na tisti točki po njihovih besedah ni bilo niti redarjev niti koga drugega, ki bi v imenu organizatorja usmerjal ljudi. Sami so poklicali organizatorja, a je sprva prišel sam. Šele kasneje so prišli tudi redarji, ki pa, tako pravijo, niso vedeli niti, v kateri smeri je Nova Gorica ali Ljubljana.

"Na tej strani si upamo trditi, da organizator po nobeni logiki ni ravnal ustrezno," so prepričani na tolminski občini. Zatrdili so še, da gradnja obvoznice, ki pravkar poteka v Tolminu, na nastali položaj ni vplivala.

Pa je krivda res le na organizatorju?

Za pojasnila smo se želeli obrniti tudi na organizatorja festivala, a je bil za naše klice nedosegljiv. Med poskusi, da ga vendarle prikličemo, smo od enega izmed partnerjev festivala izvedeli, da ga v času dogodka na telefon ni mogoče dobiti. 

Bobo

Kljub temu nam je uspelo pridobiti dokaz, da vse krivde vendarle ne gre pripisati le njemu. Po družbenih omrežjih je namreč zaokrožil dokument, ki nakazuje, da je predstavnik podjetja ArtFest, ki festival organizira, pristojne na tolminski občini pravočasno opozarjal točno pred tem, kar se je v soboto zgodilo.

Težavam bi se izognili z dodatnim dnevom kampiranja

S podjetja ArtFest so že 8. junija, torej mesec in pol pred začetkom festivala, na tolminsko občino naslovili Prošnjo za podaljšanje 'taborjenja' na festivalu Metaldays. Iz besedila je razvidno, da pristojne na občini naprošajo za dovoljenje, da bi festivalsko prizorišče odprli že v petek, 22. julija. Kot razlog je naveden "resen varnostni in logistični pomislek".

Facebook/Andrej Pavšič

Če prošnja ne bi bila odobrena, pišejo, "lahko računamo z nastankom večjega prometnega zamaška in vsesplošnimi težavami vstopanja obiskovalcev na samo prizorišče".

Iz tega je razvidno, da je organizator situacijo predvidel vnaprej ter občino na možnost večjih prometnih zastojev tudi opozoril. Kot je še pojasnjeno v prošnji, bi se, če bi bila prošnja odobrena, naval obiskovalcev ob vstopu na prizorišče sprostil. Obiskovalci bi se tako v roku dodatnih dveh dni pred uradnim začetkom festivala razporedili enakomerno.

Profimedia

Kaj o letošnjem festivalu menijo obiskovalci?

Za konec smo poklicali še enega izmed udeležencev, ki se težkometalskega rajanja v Tolminu udeležuje že več let zaporedoma. Povprašali smo ga, kakšna je njegova letošnja izkušnja. "Celotna ekipa, s katero kampiramo na letošnjem festivalu, ima občutek, da je letos vse organizirano na hitro," nam je povedal in nadaljeval, da se organizacija sicer slabša že nekaj let, a tokrat ima občutek, da je festival dosegel najnižjo točko.

Tudi on je potrdil, da večina obiskovalcev ni vedela, da sta dva vhoda na prizorišče, kar je tudi po njegovem mnenju prispevalo h kolapsu. "Lokalni prebivalci so se zelo pritoževali, saj so popolnoma obtičali. Niso mogli niti do trgovine. Ne v Mercator in ne v Hofer," je pojasnil. Poudaril pa je še, da ga motijo tudi izredno zasoljene cene na festivalskem prizorišču.

"Ko vidiš, da pred ceniki obračajo oči celo Nemci, ki se običajno ne pritožujejo nad cenami, to pove vse."

Obiskovalec festivala

Ob tem nam je poslal tudi fotografijo cenika, ki potrjuje, da morajo obiskovalci za pol litra piva odšteti kar pet evrov in pojasnil, da je ob tem treba prišteti še dodatne tri evre depozita za plastični kozarec. Depozit jim organizator kasneje sicer vrne, če kozarec odnesejo na dogovorjeno mesto in zahtevajo vračilo, je še zaključil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord