9. 5. 2022, 11:13

To je nova sprememba pri javnih dražbah

Facebook/Finančna uprava RS

Takšen način po navedbah Furs zmanjšuje možnost medsebojnega dogovarjanja potencialnih kupcev, ki sodelujejo na klasični javni dražbi.

Finančna uprava RS je vzpostavila portal furs.edrazbe.si, ki je namenjen spletni objavi zarubjenih in ostalih premičnin. Furs jih prodaja po pravilih zakona, ki ureja davčno izvršbo.

Prek portala bo mogoče spremljati aktualne prodaje premičnin in sodelovati na javnih dražbah. Prva spletna javna dražba bo 20. maja.

Kot so za 24ur.com sporočili s Fursa, je portal sestavljen iz dela, na katerem se objavljajo prodaje premičnin, in dela, ki je namenjen izvajanju spletnih javnih dražb, ki potekajo v živo v realnem času.

Anonimno draženje

"Zainteresirani kupci bodo lahko do podatkov dostopali na enem, varnostno podprtem mestu. Hkrati se bodo s tega mesta prijavili in sodelovali na spletni javni dražbi. Draženje bo anonimno," so pojasnili.

Takšen način po njihovih navedbah zmanjšuje možnost medsebojnega dogovarjanja potencialnih kupcev, ki sodelujejo na klasični javni dražbi, ter tako povečuje učinkovitost prodaj.

Mogoča je brez neposrednega stika večjega števila oseb, kar bi lahko bilo pomembno v času protikoronskih omejitvenih ukrepov.

Del portala, na katerem se objavljajo prodaje, je odprt oziroma javen. Uporaba odprtega dela portala je mogoča brez registracije oziroma identifikacije.

Del portala, ki je namenjen izvajanju spletnih javnih dražb, pa je zaprt. Dostop do tega dela je mogoč izključno na podlagi predhodne registracije uporabnika. Ta je mogoča prek zunanjega okolja SI-PASS ali SMS-PASS.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord