R. K. | 5. 8. 2022, 11:43 | Vir: STA

Slovenci smo veliki ljubitelji piva: koliko ga spijemo v povprečju?

Bobo

Za koliko odstotkov se je v enem letu podražilo pivo? Koliko ga uvozimo in koliko izvozimo? Koliko je v Sloveniji ulic, povezanih s pivom? Ste med tistimi, ki ga spijejo več od povprečja?

5. avgusta obeležujemo svetovni dan piva. Ta alkoholni napitek igra vse večjo vlogo tudi v slovenskem gospodarstvu. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) je v Sloveniji je leta 2020 delovalo 68 pivovarn, kar je bilo skoraj petkrat več kot leta 2008, ko jih je delovalo 15.

Bobo

Koliko piva povprečno popijemo Slovenci?

Slovenija je tudi pomembna pridelovalka hmelja, ki je najpomembnejša začimba pri pripravi piva. Leta 2021 so ga slovenski hmeljarji pridelali kar 2.186 ton, od tega so ga 2.253 ton izvozili v tujino. Največ, 56 odstotkov, v Nemčijo. Hkrati pa smo iz Nemčije 451 ton hmleja tudi uvozili.     

Po zadnjih podatkih, s katerimi razpolagajo na statističnem uradu, si je povprečen prebivalec Slovenije doma privoščil 26, 4 litrov piva na leto. Povprečna maloprodajna cena enega litra lagerja je leta 2021 znašala

Uredništvo

1,83 evra v trgovini in 2,89 v gostinskem lokalu.

Ravno tako pivo ni bilo izjema pri podražitvah. Lani se je namreč na letni ravni podražilo za 3,2 odstotka.

Izvozimo ga dvakrat več kot uvozimo

V letu 2021 smo v Slovenijo uvozili za 26,7 milijona evrov piva, od tega največ, 38 odstotkov, iz Avstrije. Izvozili smo ga dvakrat toliko, za 55,9 miljona evrov. Največ, 25 odstotkov, na Hrvaško.

V Sloveniji imamo tudi dve ulici, ki sta povezani s pivom. Obe se imenujeta Pivovarniška ulica. Eno imamo v Laškem in drugo v Ljubljani. Na njiju skupno živi 34 prebivalcev.

Bobo

Pivo skrbi tudi za rast turizma

Na žalski fontani piva, kjer se ob svetovnem dnevu piva začenja tridnevni Kriglfest, beležijo vse več obiskovalcev. Od aprila do konca julija so prodali 30 odstotkov več vrčkov piva kot v enakem obdobju lani.

Na žalski fontani piva so v lanski sezoni natočili več kot 20.000 litrov piva. V letošnji so do konca julija natočili več kot 10.000 litrov.

Bobo

Na žalsko fontano se vračajo tujci

Kot je povedal direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar, sta najbolj priljubljeni pivi na pivski fontani lokalno pivo Kukec, ki je poimenovano po začetniku pivovarstva v Žalcu Simonu Kukcu, in ambasadorjevo pivo, to je zeleno konopljino pivo pivovarne Haler.

Štrajhar je dejal, da se po dveh koronskih letih na fontano piva vračajo tujci. Največ je Italijanov, Nemcev in Avstrijcev. Poleg njih prihajajo še Madžari, Hrvati in gosti iz drugih držav.

Profimedia

Občine Spodnje Savinsjke doline s skupno strategijo

Glede načrtov je povedal, da so občine Spodnje Savinjske doline pristopile k skupnemu projektu, v okviru katerega so po dolini začeli postavljati devet zunanjih zaslonov na dotik, devet pametnih klopi, naredili pa bodo tudi skupen katalog turistične ponudbe in razvojno strategijo turizma.

"Gre za povezovanje na področju turizma in ponujanje turistom celovito storitev. Poleg kolesarjenja in drugih turističnih aktivnosti in znamenitosti je fontana piv zagotovo eden izmed največjih magnetov, ki pritegnejo k obisku doline. Obiskovalce fontane piv pa želimo poslati na raziskovanje po vsej dolini, saj imajo kaj videti in početi," je poudaril.

Bobo

Na tak način bodo po njegovem mnenju turiste v dolini zadržali kakšen dan dlje, od tega pa bomo imeli koristi vsi. Na fontani piv pa si, kot je še dodal, želijo posebnih, butičnih, a hkrati dostopnih petzvezdičnih dogodkov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord