R.S. | 12. 7. 2022, 10:51

Zdravko Počivalšek odhaja iz politike: TOLIKO denarja bo še prejemal tri mesece

Profimedia

Nadomestilo plače po prenehanju funkcije ministra bo prejemalo šest ministrov prejšnje vlade, med njimi je tudi Zdravko Počivalšek.

Nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek se poslavlja iz politike. Slabe tri mesece bo še prejemal 80-odstotno nadomestilo osnovne plače.

Daniel Novakovič/STA

Za časnik Delo je povedal, da razmišlja o novih izzivih, v prihodnosti bi rad saniral še kakšno podjetje. Vodenje stranke Konkretno ga ne zanima več.

4600 evrov mesečno 

Počivalšek je na družbenih omrežjih zapisal, da bo 87 dni od 2. junija do 27. avgusta prejemal nadomestilo v višini 80 odstotkov osnovne mesečne plače. To mu skladno z zakonodajo pripada.

Med ministrovanjem je prejemal 5800 evrov bruto plače. Finančno nadomestilo, ki ga prejema tri mesece po prenehanju funkcije, znaša 4600 evrov mesečno.

Nadomestilo plače po prenehanju funkcije ministra bo prejemalo šest ministrov prejšnje vlade, poleg Počivalška še nekdanji finančni minister Andrej Šircelj in kmetijski minister Jože Podgoršek, ministra za javno upravo Boštjan Koritnik in digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in pravosodni minister Marjan Dikaučič.

Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev

Drugi ministri prejšnje vlade za nadomestilo plače niso zaprosili. O nadomestilih plače nekdanjih ministrov sicer odloča mandatno-volilna komisija DZ, višina zneskov pa bo znana po 15. juliju, poroča N1. 

Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci, ministri in nekateri drugi funkcionarji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. Izjemoma lahko nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev, poroča N1. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec