Špela Šimenc | 2. 12. 2023, 20:00

Razkrivamo trende letošnjih praznikov: tole je barva, ki je povsod najbolj zaželena

Špela Šimenc

Zdaj je čas, da svoje domove in vrtove odenemo v praznično vzdušje. Minimalizem je mimo, naj se sveti in blešči, naj bo svetloba in na smrečici kakšen par oči. 

O letošnjih prazničnih trendih in dekoraciji smo se pogovarjali z Marko Karpan, lastnico podjetja Promak, ki že 34 let v Sloveniji piše trende na področju praznične dekoracije. Pred prav toliko leti je za seboj pustila službo srednješolske profesorice in se pogumno prepustila svoji ljubezni – suhemu cvetju in dekorativnemu opremljanju.

Svojo novo zgodbo je sogovornica začela pisati prav v tem, (pred)prazničnem času, bilo je 15. decembra 1989 in bilo je prvo leto, ko je bil božič spet dela prost dan. Razlog za praznovanje, ki si ga nikakor ne predstavljamo brez smrečice, lučk, krogel in svetlobe.

Rdeča ostaja, poleg zlate pa ji dela družbo tudi 'ilex zelena'.

Rdeča ostaja, poleg zlate pa ji dela družbo tudi 'ilex zelena'.

Špela Šimenc

Kar gospa Marka napove letos, to se v preostalih trgovinah pojavi šele prihodnje leto. Vse leto je na preži za trendi in že danes dobro ve, kaj bo v trendu prihodnje leto. Tega seveda še ne razglaša naokoli, a zaupa nam, da se bo treslo, da prihajajo pretresi v dekoracijah. Kaj pa letošnji trendi? "Zelo se vračamo k lesketajočemu, mogoče zato, ker ga prav dolgo ne bomo imeli več," pripomni skrivnostno in razgali nekaj prihajajočega, preden se razgovori o tem, kakšne so letošnje praznične dekoracije.

Trendi letošnjega okraševanja so po besedah sogovornice kar močni: "Zdaj pa so res vsi prepričani, da je zlata barva v ospredju, to opazimo vsepovsod - na konfekciji, čevljih in torbicah." Prav modni svet je tisti, ki piše trende. Kar je letos hodilo po modnih brveh, to bo naslednje leto krojilo smernice dekoriranja. Srebrne, torej, letos skorajda ni več. Izberejo jo samo tisti, ki si zaželijo prave zimske pravljice s pridihom lesketajoče srebrne.

Zlata barva pri okraševanju prednjači pred vsemi drugimi.

Zlata barva pri okraševanju prednjači pred vsemi drugimi.

Špela Šimenc

"V naši trgovini je danes največja gneča v tisti ulici, kjer imamo zlato in rdečo kombinacijo krogel in okraskov," pravi Karpanova in doda, da so se stranke iz srebrno-bele ulice letos kar malo umaknile. Tisti, ki si želijo modernih kombinacij, kombinirajo zlato z bež barvami ali pa izberejo močno zlato, medtem pa je zlato-rdeča kombinacija bolj rustikalna in ni tako množično prodajana. Se je pa slednji pridružila tudi zelena, ki izhaja iz rastline navadna bodika (ilex). 

Barbie smrečica? Zakaj pa ne!

Kot drugi barvni trend sogovornica izpostavi rožnato barvo, ki je prisotna že nekaj let, a letos je prešla v eno posebno obliko, ki jo je prinesel veter iz Amerike: "To so sladkorne lizike, sladoledi, sladkorne hišice, sladkorne krogle, skratka, bolj sladek pridih in barve, kot so rožnata, turkizna, svetlo modra, svetlo zelena – zelo zanimive kombinacije." Sladkarije izhajajo iz rdeče-belih lizik, ki so prav tako ameriška pogruntavščina, ki pa se je dobro prijela tudi pri nas, predvsem je na odobravanje naletela pri najmlajših. 

Karpanova je šla s svojo ekipo še dlje - pri idejni zasnovi svojih smrečic so izhajali iz filma Barbie, ki smo si ga pri nas lahko ogledali v začetku jeseni. Prodali so že kar nekaj kompletno okrašenih 'sladkih smrek' v tem stilu, predvsem v slaščičarne ali trgovine, kjer želijo pritegniti poglede strank, veliko pa jih roma v otroške sobice

Največje napake pri okraševanju

Četudi 'Barbie' ni vaš stil, pa - če želite biti v trendu - vsekakor morate preseči idejo golih krogel na smreki. "Minimalizem je passe," je jasna Marka Karpan, ki ji je žal za vse tiste, ki dekorirajo samo z enobarvnimi kroglami, saj po njenem mnenju ne doživijo krasote, ki jo lahko daje smrečica. Sama spodbuja ljudi, da kroglice spravljajo v grozde ali v malo večje dekoracije, da niso po celi smrekici razdrobljene male kroglice. "To je tako zastarela smrekica," pravi sogovornica, ki svetuje, da kroglam dodamo tudi bolj špičaste in stožčaste oblike. Če je prejšnja leta ljudi v to smer nagovarjala, letos prvič opaža, da se sami vračajo po take, malce drugačne okraske. 

"Smreka je lepa, če ima vse strukture – okrogle in podolgovate in če ima razpršeno obliko. Razpršena oblika na smreki je lahko pentlja, lahko je roža, neka veja, zvite črke ..." svetuje strokovnjakinja in doda, da je tudi sama struktura, površina krogel pomembna. Nekatere naj bodo bolj grobo zrnate, druge fino zrnate, nekaj naj bo vsekakor svetlečih. V trendu so tudi dekoracije brez bleščic, rože, veje in vzorci. 

Okroglim oblikam so se v zadnjih letih pridružili tudi stožci in številne druge oblike.

Okroglim oblikam so se v zadnjih letih pridružili tudi stožci in številne druge oblike.

Špela Šimenc

Kaj pa največja napaka, ki jo lahko storimo? Mat krogle! "Tiste mat krogle, ki so bile pred par leti v trendu – vsi so jih kupovali. Jaz sem vsakomur rekla: 'gospa, gospod, to so črne luknje na smreki. To ni nobenega življenja. Ko je krogla svetleča, se na tej krogli odbijajo lučke in iz tisoč lučk jih naredimo deset tisoč. Če je pa mat ni nič, mrtva krogla, luknja na smreki," pravi Karpanova, ki je v več kot tridesetih letih še vedno z vsakim letom bolj navdušena nad tem, kar se da napraviti s takim materialom, za katerega ima marsikdo predsodek, da je kič

Smrečica naj ima vsaj kakšen par oči

Nakazali smo že, da so danes krogle samo en del okrasitve in vsekakor ne edini. Vedno več se v dekoraciji pojavljajo tudi bitja - bajeslovna, pa gozdne živali, angelčki in podobno. Včasih stojijo ob smrečici, drugič visijo kot okrasek z nje. "Ko ob ali na smreko postaviš neke oči, neko žival, angela, Božička, Dedka Mraza – smreka kar zaživi! To je zelo zanimiv element za krasitev. Imamo smreke, ki so bele, zasnežene, s samimi živalmi, sovami, zajci, medvedi in gre za zelo igrive in bogate dekoracije," pravi sogovornica, ki trenutne trende vidi kot na pol poti med minimalizmom in bogatim stilom. 

Ko ob ali na smreko postavimo kakšen par oči, ta kar zažari.

Ko ob ali na smreko postavimo kakšen par oči, ta kar zažari.

Špela Šimenc

Ko je dekoracija enkrat izbrana, se je treba lotiti okraševanja. Razpršiti praznično dekoracijo po vsem stanovanju ali jo skoncentrirati na enem mestu v 'praznični kotiček'? Eno in drugo je lepo, je pa okrasitev celega stanovanja tudi precejšen finančni zalogaj - če bi želeli, da je vse usklajeno in da piše svojo zgodbo. Če to ni mogoče, Marka Karpan svetuje raje, da se posvetimo enemu delu stanovanja in tja pozicioniramo praznično dekoracijo. Dobro je, da se ta ujema s stilom stanovanja, a veliko pomembneje je po mnenju naše sogovornice to, da se ob praznični okrasitvi dobro počutimo, da nas pomiri, navda z optimizmom, da v njej vidimo 'luč' - tako in drugače.

Rešitev za majhna stanovanja

Velika in bogato okrašena smrečica, kot jo vidimo v ameriških filmih je v teoriji izredno lepa, a v praksi mnogokrat neizvedljiva, tudi zaradi različno velikih stanovanj, v katerih bivamo. Strokovnjakinjo povprašamo, kaj bi svetovala za izredno majhna, enosobna stanovanja, kjer je vsak košček prostora zelo premišljeno uporabljan in kjer ni prostora za smrečico.

Takole odgovori: "Zelo preprosto. En vijakec damo v strop, nanj privežemo eno vejo girlande in jo krasno lahko okrasimo kot pravo smreko. To je zelo lepa dekoracija, ki potrebuje samo dvajset centimetrov levo in dvajset v desno. Ni omejitev za majhne ali velike prostore, vse se da," je prepričana Marka Karpan, ki zase pravi, da ima zagotovo najlepše okrašeno dnevno sobo. S tem ima v mislih trgovino, kjer v tem času preživi večino dni. "Tukaj se izživim, zato doma svojo smrečico postavim šele nekaj dni pred božičem," pravi in pri tem nas seveda zanima, kakšna pa bo njena letošnja domača okrasitev. Takole, spet malce skrivnostno, končamo pogovor: "Moja smrekica je pa vedno tako pripravljena, da malo preizkusim, kakšen bo morda trend v prihodnjem letu."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord