D. D. | 19. 9. 2023, 11:18

Skrivnostna izginotja dojenčkov v Sloveniji: "Ni dala denarja, otrok umrl" (šokantne obtožbe)

Profimedia

Kraje dojenčkov naj bi izvajale organizirane združbe, v katerih so sodelovali zdravniki, babice, matični uradi, odvetniki in številni drugi. Neverjetno pa je, kdo naj bi jih ščitil ...

Različne organizacije in skupine že nekaj časa trdijo, da je bilo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja na območju nekdanje Jugoslavije ukradenih in prodanih veliko dojenčkov. Številka naj bi se gibala celo okrog 20.000, od tega naj bi bilo v Sloveniji ukradenih 70 otrok, največ na Štajerskem

S tem se intenzivno ukvarja društvo Izgubljeni dojenčki Beograda, ki je pred leti obravnavalo tudi več deset primerov, povezanih s Slovenijo.

V začetku poletja je na parlamentarni Komisiji za peticije in človekove pravice spregovorila slovenska pobudnica Simona Šeremet Kalanj, ki želi priti resnici do dna. Zastopa šest slovenskih mater, ki so prepričane, da njihovi otroci niso umrli, temveč so jim jih pri porodu odvzeli.

"Kot mama čutim, da otrok nekje živi"

Ena izmed mater, ki iščejo svoje otroke, je tudi Anica Bračko iz Lenarta. 11. januarja 1986 je svojega prvega otroka rodila v mariborski porodnišnici. Do poroda je prišlo v osmem mesecu nosečnosti, z otrokom pa je bilo do takrat vse v najlepšem redu. Anica se poroda in dogodkov pred njim zelo dobro spominja: "Ko se je v urinu pojavila kri, sem odšla v mariborsko porodnišnico. Tam sem dobila popadke, ki so jih sprva zaustavili, čez dva dni pa sem rodila." 

Pri tem je zanimivo, da je rodila povsem sama, brez babice ali zdravnika, tam ni bilo niti njenega moža Jožeta, saj očetje otrok v tistih časih še niso prisostvovali porodu, navaja Maribor24.si. "Rodila sem v soboto ob 7. uri zjutraj, in to čisto sama, brez kakršnih koli težav. Ekipa se je ravno menjavala, vrata sobe so bila odprta, tako da sem jih videla. Takoj po porodu sem poklicala babico, ta je otroka uredila, oblekla in mi ga za nekaj minut položila v naročje." Tedaj 18-letna Anica je bila prepričana, da je rodila zdravo punčko, čeprav ji je osebje govorilo, da ima otrok prenizko težo in da mora v inkubator.

Tistega dne svojega otroka ni več videla, drug dan pa ji je zdravnica povedala, da je njena punčka umrla. 

"Zdravnica mi je povedala, da je moja punčka ponoči umrla. Menda zato, ker ni prebavljala hrane in ker je občasno dihala. Po tistem sem jo prosila, ali jo lahko vidim. Odgovorili so mi, da to ni mogoče, saj da ravno delajo obdukcijo, na kateri naj bi sodelovali tudi študenti, ki naj bi se na njej učili." Besede so jo močno pretresle, a ji hkrati dale povod za dvom

Zdelo se ji je čudno, da je njena hčerka umrla ob štirih zjutraj, čez dve uri pa že imela obdukcijo, za katero je niso niti vprašali za dovoljenje. Prav tako ji nikoli niso povedali, kje je njen otrok pokopan. 

"Tudi v porodnišnici nisem dobila odgovora na vprašanje, kje je pokopana, prav tako nisem dobila obdukcijskega lista, niti potrdila o smrti. Vzeli so mi materinsko knjižico, izginila je kartoteka, ki sem jo imela pri ginekologu. Prinesli so mi sicer mrliški list, na katerem je cel kup popravkov. Na enem delu celo piše: ni dala denarja, otrok umrl."

Prepričana, da je bila žrtev trgovine z ljudmi

Anica še danes verjame, da je njen otrok živ. "Kot mama čutim, da otrok nekje živi." Pravi, da nikoli ne prižge sveče na 12. januar, vedno pričakuje 11. januar, ko ima rojstni dan. Prepričana je namreč, da je bila njena hčerka žrtev trgovine z ljudmi. 

"Zdaj nas je že 70 mamic, ki iščemo svoje otroke. Zgodbe so si zelo podobne," je povedala 37-letnica in dodala, da je po pošti prejemala poziv na cepljenje, dobila je tudi poziv za vpis v prvi razred. Takrat se je odpravila na lenarški matični urad in prosila, naj otroka dokončno izbrišejo. Z možem pa nista obupala, temveč hčerko intenzivno iščeta in skušata priti do tedanjih zdravnikov in babic. 

Kalanjova sodeluje tudi s srbskim Društvom za resnico in pravico dojenčkov, kjer zagotavljajo, da so kraje dojenčkov izvajale organizirane združbe, v katerih so sodelovali zdravniki, babice, matični uradi, odvetniki in številni drugi, ščitil pa naj bi jih sam državni vrh.

Policija doslej pri opravljenih preverjanjih in pregledu arhivske dokumentacije še ni potrdila sumov, da otroci dejansko niso umrli ob ali po porodu. O tem je obveščala pristojne državne tožilce. Kaj se bo dogajalo v prihodnjih preiskavah, pa zaenkrat še ni znano.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord