A. B. | 1. 4. 2023, 17:38

Tri leta od začetka pandemije koronavirusa: sprva je bil kriv luskavec, nato netopir, zdaj ... je verjetno, da je virus zares izšel iz laboratorija?

Profimedia

Strokovnjaki se strinjajo, da je koronavirus sintetičnega in ne naravnega izvora. A pod kakšnimi pogoji bi "ušel" in kaj o tem meni slovenski imunolog Alojz Ihan?

Koronavirus je po svetu terjal več milijonov žrtev, njegov izvor pa so od vsega začetka pripisovali mnogim krivcem. Med drugim laboratoriju v Vuhanu, nato različnim živalim, ki so se prodajale na tržnici v Huananu. Prav omenjena tržnica je bila januarja 2020 spoznana za izvorno točko razsajanja, predvsem zaradi nehigienskih razmer, po dobrih treh letih od začetka pandemije pa še danes ostaja zaprta. 

Na omenjeni tržnici so bile živali pogosto v neposredni bližini zaklanih in odprtih trupel. 

Tam so prodajali meso, ribe, svežo hrano pa tudi žive živali. Znanstveno poročilo, objavljeno poleti 2021, trdi, da so prodajali 38 vrst živali, med temi 31 zaščitenih; od ježev, podlasih, jazbecev, rakunastih psov, zajcev, veveric in mnogih drugih, navajajo na N1Izvor virusa so pripisali sprva luskavcem, nato netopirjem

Profimedia

Koronavirus in rakunasti psi 

"Ugotovili smo, da imajo tako netopirji kot luskavci alibi – ne enih ne drugih ni bilo na tržnici!" je ob objavi takrat razložil eden od avtorjev študije, profesor David Macdonald z oddelka za zoologijo univerze Oxford. "V osrednji Kitajski redko uživajo netopirje, trgovina z luskavci pa je še vedno pomemben problem v drugih kitajskih mestih in trgovskih vozliščih, vendar ne v Vuhanu," je pojasnil in se sklical na to, da prvotni izvor virusa, ki so ga priposovali netopirjem, ne stoji. 

Profimedia

Najnovejši krivci za prenos naj bi bili danes rakunasti psi, ki so se prodajali na tržnici. Nedavno objavljena raziskava, ki temelji na testiranju vzorcev, dokazuje, da ti vsebujejo celo "prstne odtise" rakunastih psov oziroma njihov DNK. Raziskava še ni bila recenzirana, drugi znanstveniki trdijo, da neposrednega dokaza za takšen sklep ni. 

Nekateri ameriški politiki so trdili, da so Kitajci koronavirus izdelali kot biološko orožje

A pojavile so se mnoge teorije, da je virus "ubežal" iz laboratorija - četudi bi izšel iz laboratorija, v njem ni izdelan. Čeprav se gleda tega predejo mnoge polemike, se večina znanstvenikov strinja, da virus ni naravnega, temveč sintetičnega izvora. Danski znanstvenik, ki je vodil mednarodno misijo WHO, Peter Ben Embarek, je mnenja, da bi se lahko virus razširil od netopirja na človeka tako, da se je uslužbenec v Vuhanu z njim okožil med odvzemom vzorca na terenu.  

Ihan: zastavljamo si dve različni hipotezi 

Imunolog Alojz Ihan je za N1 pojasnil, da si glede vseh teorij zastavljajo dve različni vprašanji: "Prvo je hipoteza, da bi bil virus kreiran na novo, z biotehnološko intervencijo. Drugo je hipoteza, da bi povsem naraven netopirski koronavirus, ki bi ga skupaj s številnimi drugimi iz pragozdov prinesli v vuhanski laboratorij zaradi študij, po nesreči okužil kakšnega laboratorijskega delavca in bi ga ta nevede prinesel ven in sprožil epidemijo v milijonskem velemestu," razlaga.

Žiga Živulovič jr./BOBO

"Druga hipoteza o tem, da je SARS-CoV-2 naraven koronavirus, ki je slučajno ‘ušel’ iz vuhanskega laboratorija, pa pravzaprav ni virološko, ampak kriminalistično vprašanje," pravi Uhan.

Laboratoriji, kot je tudi vuhaski, imajo natančne evidence svojega dela: "Iz njih bi bilo povsem enostavno ugotoviti, ali je bil virus, ki je bil kasneje označen kot SARS-CoV-2, kadarkoli v vuhanskem laboratoriju."

"Tudi naključje, da je pandemija izbruhnila ravno v soseščini takega laboratorija, vzbuja sumničave občutke," se strinja in dodaja: "Seveda pa ni izključena tudi obratna pot – iz laboratorija na tržnico." 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol