R. K. | 22. 7. 2023, 21:06

V mariborski porodnišnici so se rodili trojčki (preverite, kakšna je verjetnost za kaj takšnega)

Profimedia

Možnosti za zanositev s trojčki se pri določeni starosti ženske povečajo, vpliva pa lahko tudi zdravniška pomoč.

V mariborski porodnišnici so v preteklih dneh na svet prijokali trojčki. Novico so na oddelku za perinatologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor potrdili, a več podrobnosti o njihovem rojstvu niso želeli razkriti, poroča Lokalec. Verjetnost za trojčke brez zdravil, ki pospešjo ovulacijo je sicer 1:8000, v mariborski bolnišnici pa v letu 2022 niso imeli nobenega primera.

Profimedia

Večja možnost za trojčke pri starejših nosečnicah

Če zdravniki večplodnih nosečnosti ne pričakujejo, se lahko zgodi, da bodoča starša šele na drugem ali celo tretjem pregledu z ultrazvokom izvesta, da se je njuna sreča potrojila. "Večplodne nosečnosti je težje odkriti zlasti pri nosečnicah s povišano telesno težo, prav tako jih je težje spremljati, več je neodkritih razvojnih nepravilnosti, čeprav teh ne moremo odkriti v celoti niti pri vitkejših ženskah," je ginekologinja, profesorica dr. Nataša Tul Mandić povedala za Delo.

Ob tem je pojasnila, da se v Sloveniji trojčki povprečno rodijo trikrat na leto. Večja možnost za večplodno nosečnost se pojavi pri starejših nosečnicah, zlasti med 35. in 38. letom starosti, pa tudi pri tistih, ki se zdravijo zaradi neplodnosti. S pomočjo zdravil za spodbujanje ovulacije je še danes spočetih največ trojčkov, narašča pa tudi število dvojčkov. Trojčki so sicer skoraj vedno rojeni prezgodaj, zaradi česar se povečajo možnosti za trajne posledice, kot je cerebralna paraliza.

Profimedia

Sedemkrat večje možnosti za zaplete

"Še pred štiridesetimi leti je bilo preživetje zelo prezgodaj rojenih otrok, kamor pogosto spadajo trojčki, prej izjema kot pravilo, saj otroška intenzivna terapija še ni bila tako razvita, da bi jim lahko pomagali. Danes lahko preživijo tudi ekstremno nezreli nedonošenčki," je Tul Mandićeva pojasnila za omenjeni medij in dodala, da imajo otroci, ki se rodijo kot nedonošenčki sedemkrat večje tveganje za cerebralno paralizo kot enojčki, zato se zdravniki trudijo, da bi bilo trojčkov, spočetih s pomočjo zdravniške intervencije čim manj. 

Nekatere nosečnice, ki so s trojčki zanosile brez zdravniške pomoči, imajo kljub temu nekoliko večjo možnost, da bo šlo vse brez zapletov. "Ženske, ki zanosijo spontano, so zdrave, visoke in so po možnosti ob roku rodile že prej, pa imajo tudi v primeru večplodne nosečnosti veliko manjše tveganje za zaplete kot tiste s kroničnimi boleznimi ali kot tiste, ki so zanosile po spodbujanju ovulacije ali po oploditvi z biomedicinsko pomočjo. Te imajo slabšo prognozo in večje tveganje za zaplete," je Tul Mandićeva še pojasnila za Delo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord