Marijana Podhraški | 2. 11. 2023, 20:00

Poznate to ljubljansko ulico? Čeprav je nekoliko skrita in "čudaška", jo turisti obožujejo

M.P.

V sebi nosi tudi veliko mero nostalgije, saj so nekatere trgovine tu ostale nespremenjene že več kot pol stoletja.

Trubarjeva ulica v samem središču Ljubljane se morda marsikomu na prvi pogled ne zdi preveč mamljiva in očarljiva. Predvsem v primerjavi z bližnjim in za fotografiranje veliko bolj očarljivim starim mestnim jedrom naše prestolnice. A ko se potopimo vanjo, nam odpre nekaj novih vrat in pogledov na ljubljansko kulturno in urbano življenje, ki se je tukaj razvijalo dolga desetletja.

Barvita, živahna, polna zgodb

Ulica se začne ob stiku s Prešernovim trgom in Miklošičevo cesto ter se konča v križišču z Zaloško in Njegoševo cesto. Zadnje čase Trubarjeva privablja tudi vse večji turistični promet, saj je ob poti vrsta hostlov in mednarodnih restavracij. Hkrati pa je ulica tudi ena glavnih poti za tuje goste iz hotela Park, ki jo uporabljajo za dostop do centra mesta.

M.P.

Trgovine in restavracije, ki poskusijo srečo na tej barviti in živahni ljubljanski ulici, se skoraj vsako sezono menjajo. Medtem ko so druge, denimo Sukanci, volna, gumbi, legendarna šiviljska trgovinica nekdanje veleblagovnice Centromerkur (danes Galerija Emporium), ki prodaja vse od gumbov in zadrg do volne in gobelinov, tu že kakšnih 50 let. Ena takih je tudi družinska trgovina Dežnik na Trubarjevi 13, kjer že od leta 1967 izdelujejo in popravljajo dežnike in senčnike.

M.P.

Eklektična mešanica trgovin in lokalov

Med temi "prividi" iz preteklosti pa se vmes pojavi tudi nekaj novih in zelo trendovskih trgovinic. Denimo vinoteka Štorija, kjer je mogoče okusiti in kupiti okusno lokalno vino in tudi med tujci zadnje čase zelo priljubljeno oranžno vino

Sledi trgovina z rabljenimi oblačili Textile House, tu je še prodajalna klobukov, pa trgovina z modnimi dodatki, ki zagovarja družbo brez plastike, sladolednica, legendarni Reformator bar, trgovina z zdravo prehrano Kalček in pa Vape On Shop trgovina z električnimi cigareti. Seznam lokalov in trgovin na Trubarjevi se kar nadaljuje, med njimi sta tudi priljubljeni knjigarni Mladinska knjiga in Založba Sanje, knjižni antikvariat Cunjak ter ena bolj znanih starinarnic v mestu Carniola Antiqua.

Carniola Antiqua.

Carniola Antiqua.

M.P.
M.P.

Boemska skupnost vseh generacij

Trubarjeva ulica se nenehno spreminja, a še vedno ohranja svoje sproščeno in prijazno vzdušje. Sem zahaja tudi vse več lokalnih prebivalcev mesta, saj v primerjavi s turistično obleganim delom prestolnice neposredno vzdolž Ljubljanice tu lahko še vedno najdejo nekaj miru - in to skoraj v samem središču mesta.

Reformator, zbirališče ljubljanskih umetnikov, intelektualcev in posebnežev.

Reformator, zbirališče ljubljanskih umetnikov, intelektualcev in posebnežev.

M.P.

Trubarjeva je bila 4. junija 1952 preimenovana iz dotedanjega imena Sv. Petra cesta oz. Šentpeterska cesta v Trubarjevo cesto. Sv. Petra cesta (današnja Trubarjeva) je tudi ena najstarejših cest v Ljubljani, saj se prvič omenja že leta 1802.

Znameniti fotografski studio Foto Pauli in frizerski salon Stevo, precej znani imeni storitev v ljubljanskem prostoru, se prav tako nahajata na Trubarjevi ulici. Foto Pauli je tudi eden od zadnjih mestnih klasičnih fotografskih ateljejev pri nas, njegova lastnica Gordana Grlič pa ureja Facebook stran Trubarjeva na dlani, kjer objavlja fotografije dnevnega uličnega utripa.

Na Trubarjevi boste našli tudi Hišo eksperimentov, kjer zabavo in veliko praktičnega znanja najdejo tako otroci kot njihovi starši. Prav te dni je ponovno zaživela nekdanja tovarna koles Rog, ki je postala novi javno-kulturni prostor, z delovnimi studii in razstavnimi prostori

Turisti se zelo radi zaustavijo na pokušini slovenskih vin v Vinoteki Štorija na Trubarjevi 16.

Turisti se zelo radi zaustavijo na pokušini slovenskih vin v Vinoteki Štorija na Trubarjevi 16.

M.P.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord