P.M. | 7. 11. 2022, 06:04

Slovenci smo povezani s Starim Egiptom. Veste, kako?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Mineva sto let od odkritja grobnice faraona Tutankamona v Egiptu, obenem pa tudi 200-let od razvozlanja hieroglifov. In kaj imamo s tem mi?

V Ljubljani bodo v luči obletnic v začetku decembra pripravili mednarodno konferenco z naslovom Egiptologija in Slovenci, na kateri bodo sodelovali številni domači in tuji strokovnjaki. Predavatelji bodo spregovorili o avstro-ogrskih konzulih slovenskega porekla, ki so sredi 19. stoletja delovali v Egiptu. Ostanki njihovih zbirk so danes jedro egiptoloških zbirk v slovenskih muzejih. Konference bo posvečena tudi slovenskim odpravam, ki so raziskovale in dokumentirale dediščino krščanskega Egipta.

Egiptološka ekskurzija po slovenskih krajih

Po konferenci v Ljubljani bo 3. decembra sledila egiptološka ekskurzija po Sloveniji, v okviru katere bodo pripravili ogled znamenitega sarkofaga iz obdobja Starega kraljestva (Četrta in Peta dinastija), ki ju je iz Gize pripeljal konzul Anton Lavrin in sta na pokopališču v Vipavi, egiptološke zbirke Narodnega muzeja Slovenije ter orientalističnega dvorca Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah.

Sarkofaga v Lavrin - Hrovatinovi grobnici na pokopaliscu v Vipavi. Arhitektura pokopalisce

Sarkofaga v Lavrin - Hrovatinovi grobnici na pokopaliscu v Vipavi. Arhitektura pokopalisce

Srdjan Zivulovic/Bobo

Na omenjenem dvorcu se je sredi 19. stoletja nahajala bogata zbirka predmetov iz starega Egipta in Mezopotamije.   

Tutankamon kot največji simbol Egipta 

Faraon Tutankamon je vladal proti koncu Osemnajste egipčanske dinastije od okoli 1332 do 1323 pred našim štetjem. Ko je postal faraon je bil star osem ali devet let.

O njegovi vladavini je znanega bolj malo in arheologi menijo, da ne sodi med pomembnejše faraone tedanjega časa. A njegova grobnica velja za eno najbolje ohranjenih ob odkritju nedotaknjenih faraonskih grobnic, kar so jih našli v Dolini kraljev. 

Svetovno znana Tutankamonova zlata posmrtna maska, ki so jo našli v grobnici, velja za simbol starega Egipta.

Svetovno znana Tutankamonova zlata posmrtna maska, ki so jo našli v grobnici, velja za simbol starega Egipta.

Profimedia

Odkritje grobnice pred sto leti je odmevalo v takratnem svetovnem tisku. Tutankamonovo grobnico je 4. novembra 1922 odkril britanski arheolog in egiptolog Howard Carter.

Hieroglife je razvozlal Francoz

Letos je tudi minilo dvesto let, odkar je francoski jezikoslovec in egiptolog Jean-Francois Champollion na podlagi kamna iz Rosette, na katerem je vklesano enako besedilo v egipčanskih hieroglifih, egipčanski demotski pisavi in grščini, razvozlal hieroglife. To mu je uspelo 18. septembra 1822. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol