21. 8. 2023, 14:18 | Vir: STA

Pri odpravljanju posledic hudih poplav še vedno pomaga veliko tujcev: najbolj iskani so operaterji delovnih strojev

Žiga Živulovič jr./Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Več kot sto pripadnikov ekip iz različnih držav je začasno nastanjenih v eni od slovenskih osnovnih šol. 

Mednarodne sile pomoči, ki so priskočile na pomoč po nedavnih poplavah in so jih namestili v osnovni šoli v Rečici ob Savinji, bodo tam začasno nastanjene še do srede, nato pa se selijo v začasni bazni tabor, ki ga civilna zaščita postavlja na igrišču poleg šole, je povedal pomočnik koordinatorja mednarodnih sil Miha Petek.

Igor Kupljenik/Bobo

V osnovni šoli začasno nastanjenih 130 ljudi

Trenutno pri odpravljanju posledic ujme v Zgornji Savinjski dolini pomaga še 112 tujcev, skupaj s slovenskimi pripadniki civilne zaščite pa v prostorih osnovne šole, ki se mora počasi pripraviti na začetek šolskega leta, tam začasno biva okoli 130 ljudi.

Med tujci, ki še vedno pomagajo odpravljati posledice poplav in plazov, so Hrvati, Avstrijci, Slovaki, Ukrajinci, Francozi in državljani Bosne in Hercegovine. Število pripadnikov mednarodne ekipe se je medtem sicer po besedah Petka zmanjšalo za okoli 30 ljudi, večinoma Nemcev.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nekateri se vračajo domov

Postavitev baze za zdaj predvidevajo še za 14 dni, pozneje pa se bodo odločili po potrebi. Številka pripadnikov bo za zdaj ostala približno takšna kot je, ekipe na terenu se menjujejo, odvisno tudi od tega, kaj potrebujejo na terenu. Skoraj polovica najštevilčnejše ukrajinske ekipe se prav danes vrača domov, ostajajo operaterji bagrov in ostalih delovnih strojev, ki so tudi najbolj iskani.

"Pripadniki, ki ostajajo, bodo spali v šotorih, postavljena bo tudi jedilnica, sanitetni prostori in zabojniki," je dodal Petek. Na osnovni šoli v Rečici so že na dan poplave sprejeli več kot 900 turistov, zlasti iz kampa Menina in od drugod, za katere so s pomočjo domačinov zbrali dovolj živil, da so jih zasilno oskrbeli z najnujnejšim.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord