3. 8. 2023, 21:10 | Vir: STA

V UKC Ljubljana so v vodi našli sledi bakterij (pitne vode ni niti v mariborski bolnišnici)

Profimedia/Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

Kaj se dogaja z vodo v slovenskih bolnišnicah?

V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani so pri rednem vzorčenju pitne vode odkrili sledi bakterij. Bolniki z oslabljenim imunskim sistemom morajo zato piti le ustekleničeno vodo. Za druge uporabnike je voda ustrezna, zagotavljajo v podjetju Voka Snaga, ki je skrbnik vodovoda.

Nepravilnosti, ki so povzročile onesnaženje vode, so na podjetju Voka Snaga že odpravili.

Brez pitne vode tudi v UKC Maribor

Novica iz ljubljanske bolnišnice je odjeknila le dan po tem, ko smo poročali, da so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor že nekaj dni brez pitne vode. Ob zadnjem odvzemu vzorcev pitnih vod na mikrobiološko preskušanje so namreč odkrili, da so ti neskladni z uredbo o pitni vodi.

Odgovorni trdijo, da je voda neustrezna za pitje, a vseeno primerna za osebno higieno. Kljub temu pa vsem zaposlenim in pacientom zagotavljajo nadomeščanje tekočine v obliki ustekleničene pitne vode. 

Profimedia

Univerzitetni klinični center Maribor ima poleg pomanjkanja pitne vode težave tudi s prodiranjem fekalij v mlečno kuhinjo tamkajšnje pediatrije. V prostorih za endoskopije se je zamašila kanalizacijska cev, kar je povzročilo odtekanje fekalij po celotnem prostoru. Zaradi puščanja starih cevi kanalizacija prodira v sobe in mlečno kuhinjo, kjer pripravljajo sterilno mleko za novorojenčke, smo poročali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord