27. 9. 2023, 14:36 | Vir: STA

V UKC se je začel strokovni nadzor zaradi smrti dveh otrok s prirojeno srčno napako: kdaj bodo znani rezultati?

Profimedia

Komisija bo v skladu z ugotovitvami nadzora predlagala tudi ukrepe.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se začenja izredni zunanji strokovni nadzor, ki so ga v bolnišnici napovedali zaradi smrti dveh otrok s prirojenimi srčnimi napakami na zdravljenju v Izraelu. V komisijo so bili namreč imenovani trije strokovnjaki, kar je formalna podlaga za začetek nadzora, so pojasnili v UKC.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V Izraelu sta namreč poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja poslana na zdravljenje zaradi težke oblike prirojene srčne napake. Da nad odločitvami UKC ne bi bilo kakršne koli sence dvoma, je strokovni direktor pediatrične klinike UKC Marko Pokorn v. d. strokovnega direktorja UKC Ljubljana Gregorju Norčiču predlagal, da odredi zunanji strokovni nadzor zdravljenja.

Kako bo potekal nadzor?

V komisijo so imenovani en domači in dva tuja strokovnjaka s področja kardiovaskularne kirurgije, otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Nadzor bo opravljen v roku 90 dni in bo vključeval tudi pripravo poročila s predlaganimi ukrepi. Predmet nadzora so strokovnost, kakovost in varnost dela v UKC pri zdravljenju v omenjenem primeru, so danes pojasnili v kliničnem centru.

Robert Golob

Robert Golob

Borut Živulovič/Bobo

Prejšnji teden je UKC in pediatrično kliniko obiskal tudi predsednik vlade Robert Golob, ki opravlja funkcijo zdravstvenega ministra. V izjavi za medije je dejal, da bo ministrstvo v primeru počakalo na rezultate zunanjega strokovnega nadzora, šele nato se bodo opredelili in sprožili ukrepe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord