J. B. | 7. 12. 2022, 07:00

UKC Maribor potrebuje dodatne zaloge krvi: poleg slovenskih vojakov se je že odzval znani voditelj (FOTO)

UKC Maribor

Zdrav človek ostaja edini vir krvi kot nenadomestljivega zdravila. Zakaj torej ne bi pomagali, če lahko? Sploh zdaj, ko je pomoč še toliko pomembnejša.

Čeprav napredek v svetovni medicini ne pozna meja, se nekaj kljub temu še ni spremenilo. In vprašanje, ali se sploh kdaj bo. "Še vedno ni na voljo umetne krvi. Edini vir krvi kot nenadomestljivega zdravila je zdrav človek. Ko potrebujemo kri kot zdravilo, smo odvisni od krvodajalcev in zadostnih zalog krvi," piše na uradni spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer ne skrivajo, da so trenutno v obdobju, v katerem jim zelo primanjkuje krvi, namenjene zdravljenju obolelih in poškodovanih.

Kot eni prvih so se klicu na pomoč odzvali pripadniki Slovenske vojske.

"V želji po dopolnitvi krvnih zalog smo se za pomoč obrnili tudi na pripadnike Slovenske vojske. Kot vedno so se odzvali družbeno odgovorno ter nam ponudili pomoč in obljubo v obliki promocije krvodajalstva znotraj svojih vrst," so sporočili iz UKC Maribor.

Nič ne boli

Kot prvi je kri daroval poročnik Luka Martinšek in nato k darovanju krvi pozval tudi druge pripadnike Slovenske vojske: "Gre za nesebično pomoč tistim, ki jo dejansko zelo potrebujejo."

UKC Maribor

UKC Maribor je medtem z željo po darovanju krvi že obiskal tudi priljubljeni radijski voditelj in glasbenik Tim Kores - Kori, ki je na Instagramu zapisal: "Jaz sem svoje opravil, daroval par deci, lahko pa spet komaj čez tri mesece. Zato vas prosim, da se odzovete. Nič ne boli in poleg ful prijaznih, zabavnih doktorjev in medicinskih sester ter dobre kranjske z zenfom lahko nekomu rešite življenje! V Mariboru primanjkuje krvi!"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by T I M K O R E S K O R I (@timkoreskori)

Če želite kri darovati tudi vi, je pomembno naslednje: krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kg. Ženske lahko darujejo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece. Pred dajanjem krvi krvodajalca pregleda zdravnik in na podlagi določenih kriterijev se odloči, ali ta lahko da kri ali ne.

"Vse, ki bi tudi želeli darovati kri, vljudno prosimo, da se za svoj termin darovanja krvi predhodno dogovorijo na telefonskih številkah Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor: 041 479 242 ali 041 320 796, vsak delovni dan od 7.00 do 15.00. Odvzemni čas: ponedeljek od 7.30 do 12.00 (če ni načrtovana terenska krvodajalska akcija), torek od 7.30 do 17.00 in četrtek od 7.30 do 12.00," so dodali v UKC Maribor.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec