16. 6. 2022, 15:45

Konec diskriminacije: pomembna SPREMEMBA pri darovanju krvi v Sloveniji!

Bobo

V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. Od prihodnjega meseca dalje bo seznam darovalcev širši. Preberite razlog!

S 1. julijem bodo geji v sloveniji lahko darovali kri, saj bo vnaprejšnje in trajno odklanjanje krvodajalcev zgolj na podlagi njihovih osebnih okoliščin spola in spolne usmerjenosti odpravljeno, so sporočili iz Zavoda za transfuzijsko medicino. Gre za njihov odziv na odločbo zagovornika načela enakosti o diskriminaciji pri krvodajalstvu. 

Odklanjanje krvodajalcev na podlagi njihove spolne usmerjenosti je odpravljeno.

"Pri merilih bomo za izbor darovalcev krvi, odslej ocenjevali tveganost spolnega vedenja potencialnih darovalcev ne glede na njihov spol ali spolno usmerjenost," še sporočajo.

Darovana kri se preverja

Po prejetju prijave o diskriminaciji istospolno usmerjenih moških pri krvodajalstvu je zagovornik načela enakosti ugotovil, da je ta različna obravnava oseb pri krvodajalstvu le na podlagi njihovega spola in spolne usmerjenosti diskriminatorna.

Odslej bodo o prepovedi darovanja krvi odločali na podlagi tveganosti spolnega vedenja.

Ob tem je opozoril, da se virus HIV ne prenaša zgolj med istospolno usmerjenimi in biseksualnimi moškimi; vsa darovana kri pa se že vrsto let preverja tudi na morebitno prisotnost nekaterih virusov. 

Ukrep je širil predsodke

Ukrep prepovedi darovanja krvi je med drugim ohranjal in širil homofobijo in predsodke o istospolnih odnosih ter utrjeval stigmatizacijo istospolne usmerjenosti, je še ugotovil Zagovornik.

Stigmatizacija istospolne usmerjenosti pa sama po sebi ne zagotavlja večje varnosti v krvodajalstvu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.