17. 5. 2022, 16:49 | Vir: STA

Visoki predstavniki EU odločno v boj proti homofobiji

Profimedia

Pripadniki skupnosti LGBTIQ so v marsikateri državi še vedno močno diskriminirani. Kje so njihove pravice še posebej ogrožene? 

Evropska komisija obeležuje mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji, ki ozavešča o diskriminaciji in nasilju, s katerima se lezbijke, geji, biseksualci, transspolne, interspolne in queer osebe (LGBTIQ+) pogosto srečujejo, je sporočila komisija.

Države naj sprejmejo akcijske načrte

"Vsako leto 17. maja ponovno potrdimo svojo zavezanost skupnosti LGBTIQ, boju proti diskriminaciji, s katero se še vedno srečuje veliko ljudi, in boju za EU, v kateri je lahko vsaka oseba to, kar je, in ljubi to, kar si želi," je dejala podpredsednica Komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Profimedia

Hkrati je komisarka za enakost Helena Dalli opozorila, da je enakost oseb v zakonodaji in javni politiki v posameznih članicah EU zelo različna. "Zato pozivamo države EU, naj sprejmejo akcijske načrte za odpravo stereotipov, diskriminacije in nasilja nad skupnostjo LGBTIQ," je še dodala.

Člani LGBTIQ še posebej ogroženi na kriznih območjih

V okviru strategije za enakost LGBTIQ v obdobju med 2020 in 2025 Evropska komisija namreč zagotavlja sredstva za podporo projektom, katerih cilj je boj proti vsem oblikam neenakosti, diskriminacije in nestrpnosti.

Profimedia

Približno dve milijardi ljudi na svetu živi v državah, kjer je homoseksualnost ilegalna, smrtna kazen za sporazumno spolno razmerje med istospolno usmerjenima pa je uzakonjena v 11 pravnih sistemih. Pravice so še posebej ogrožene na območjih oboroženih spopadov in izrednih humanitarnih razmer.

Transspolnim osebam, ki so želeli pobegniti iz Ukrajine zaradi ruske agresije, so preprečili izhod iz države, na območju pa je prihajalo tudi do nasilnih incidentov proti pripadnikom iz skupnosti LGBTIQ, so zapisali v Svetu EU.

Profimedia

Veleposlaniki v Bruslju s skupno izjavo

Medtem pa je globalna pobuda v podporo pravicam LGBTIQ "Diplomats for Equality" na Twitterju objavila skupno izjavo, pod katero se je podpisalo 62 veleposlanikov v Bruslju, s katero so izrazili podporo mednarodnemu dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji ter ponovno potrdili svojo zavezanost varovanju in spodbujanju pravic skupnosti LGBTIQ.

Med podpisanimi diplomati pa ni bilo nobenega predstavnika Slovenije, domnevno zato, ker peticija do njih ni prišla.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord