11. 8. 2023, 21:09 | Vir: STA

Ukrajinski konvoj pomoči prispel v Slovenijo, Robert Golob izrazil hvaležnost (FOTO)

Twitter/Serhiy_Kruk/fotomontaža

Naši državi nesebično pomaga tudi država, v kateri še vedno divja vojna. 

Konvoj s težko mehanizacijo, ki ga je v pomoč Sloveniji po poplavah in plazovih poslala Ukrajina, je zvečer prispel v Slovenijo. Na avtocestnem počivališču Tepanje sta ga pričakala premier Robert Golob in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran. Premier se je zahvalil za pomoč, ki je po njegovih besedah zelo dobrodošla.

Konvoj, ki ga spremljajo predstavniki ukrajinske civilne zaščite, vključuje pet bagrov in 14 ostalih vozil z ekipami, ki bodo pomagali pri odstranjevanju posledic poplav in plazov v Zgornji Savinjski dolini.

"Verjamem, da bo ta oprema, saj gre za težko mehanizacijo, pomagala ravno pri najtežjih primerih. Danes sem bil v Zgornji Savinjski dolini in sem se prepričal, koliko materiala je trenutno v strugi in če ostane tam do jesenskega deževja, bo katastrofa še večja," je povedal predsednik slovenske vlade.

"Zato smo zelo hvaležni vsakomur, ki pripelje težko mehanizacijo. Ukrajina je poslala svojo najboljšo enoto, ki je v celoti samooskrbna in ima vse potrebne module. Zato verjamem, da bo lahko pomagala na tistih najtežjih mestih," je dodal.

Slovenija lahko vedno računa na Ukrajino

Zadovoljen je, da je pomoč hitra. "Ravno zaradi tega, da lahko opravimo posege v rekah čimprej. Mi smo jim tudi ponudili pomoč pri razminiranju in bomo z velikim veseljem v prihodnje v tem sodelovali, oni pa nam pomagajo tam, kjer imajo sami najboljšo opremo. Zdi se mi, da je to pravi način," je v izjavi za medije še dejal Golob.

Da gre za vzajemno pomoč, je izpostavil tudi veleposlanik Taran. "Že večkrat sem povedal, da resnično cenimo podporo, ki smo jo dobili od Slovenije. Zato je takoj, ko smo dobili informacije o tem, kaj se je zgodilo v Sloveniji, zunanji minister poročal predsedniku in ta je odobril odločitev, da nudimo pomoč Sloveniji," je pojasnil. "Slovenija je dobra prijateljica Ukrajine in lahko vedno računa na našo podporo," je dodal.

Kako dolgo bo ukrajinska pomoč ostala v Sloveniji, še ni znano. Po besedah veleposlanika so ta oprema in ljudje, ki so zdaj prišli pomagati v Slovenijo, med drugim pomagali pri odpravljanju posledic uničenja jezu v Novi Kahovki na jugu Ukrajine junija letos.

Pomoč Sloveniji je najavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Ukrajina zagotavlja humanitarno pomoč Sloveniji za odpravo posledic hudih poplav. Včeraj sem podpisal ustrezen ukaz. Pomagamo svojim prijateljem tudi takrat, ko smo doma v vojni. Solidarnost deluje v obe smeri," je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal Zelenski. Že v nedeljo je izrazil sožalje Sloveniji v zvezi s poplavami, premier Golob pa se mu je zahvalil za besede solidarnosti in podpore.

Vlada je prvo pomoč iz Ukrajine naznanila v ponedeljek. Takrat je sporočila, da bo Ukrajina v Slovenijo napotila helikopter, ki bo sodeloval v iskalnih in reševalnih akcijah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol