14. 6. 2024, 15:00 | Vir: STA

Umrl slavni slovenski igralec

Profimedia

Umrl je star 95 let.

Umrl je igralec Janez Klasinc, so za STA sporo─Źili iz dru┼żinskega kroga. Deloval je v Gledali┼í─Źu za slovensko Primorje v Kopru, zatem kraj┼íi ─Źas v Okrajnem gledali┼í─Źu na Ptuju, najdlje pa v mariborski Drami. Tam je v 30 letih umetni┼íkega ustvarjanja pripravil okoli 130 vlog, nastopal je tudi v opernih uprizoritvah in na filmu. Umrl je star 95 let.

Rodil se je leta 1929 v Ljubljani in ┼że med ┼ítudijem na takratni Akademija za igralsko umetnost oziroma dana┼ínji Akademiji za gledali┼í─Źe, radio, film in televizijo sprejel anga┼żma v Gledali┼í─Źu za slovensko Primorje v Kopru, kjer je bil isto─Źasno igralec, re┼żiser, scenograf in urednik gledali┼íkega lista.

Zatem je kraj┼íi ─Źas deloval v Okrajnem gledali┼í─Źu na Ptuju, nato pa postal stalni ─Źlan Drame SNG Maribor, ki ji je ostal zvest do upokojitve leta 1989. V tem ─Źasu je ustvaril okoli 130 vlog. Predstavnik najstarej┼íe igralske generacije mariborske Drame in mo┼ż pokojne sopranistke Ondine Otta Klasinc je bil najbolj znan po monodrami Debele zgodbe Petra Fule┼ża Jura Kislingerja. Odigral jih je 130-krat.

Mediaspeed

Razpoznaven je bil po svoji humorni noti 

Sodeloval je s ┼ítevilnimi doma─Źimi re┼żiserji, kot so Mile Korun, Du┼ían Mlakar, Branko Gomba─Ź, Zvone ┼áedlbauer in Jo┼że Babi─Ź. Med njegovimi ┼ítevil─Źnimi vlogami so bile vloge od Shakespearovih iger Julij Cezar, Kralj Lear, Rihard II in Kakor vam drago, ┼áeligove Svatbe in Lepe Vide, Cankarjevega Pohuj┼íanja v dolini ┼íentflorjanski, Stri─Źka Vanje ─îehova do Partlji─Źevih komedij. Nastopal je tudi v opernih uprizoritvah, med drugim v Straussovem Netopirju in Leharjevi Veseli vdovi.

Kot ┼íe pi┼íe na spletnem portalu Sigledal, je bil razpoznaven po svoji humorni noti, ki jo je znal dodati mnogim vlogam. Med drugim je bil tudi organizator prvega sre─Źanja slovenskih gledali┼í─Ź, Bor┼ítnikovega sre─Źanja v Mariboru. Leta 1974 je prejel Bor┼ítnikovo nagrado za igro v vlogi Kadivca v Partlji─Źevi komediji ┼á─Źuke pa ni. Nastopil je tudi na filmu, med najbolj odmevnimi so bili Vdovstvo Karoline ┼Ża┼íler Matja┼ża Klop─Źi─Źa, Rde─Źi boogie ali Kaj ti je deklica Karpa Godine in Na┼í ─Źlovek Jo┼żeta Poga─Źnika.