Uredništvo | 14. 6. 2024, 13:00

Antireklama za Slovenijo: država revščine, grdih žensk, nedelujočega zdravstvenega sistema ... (je v ostrih besedah kaj resnice)?

Profimedia

Prebivalec Slovenije je na forumu skritiziral popolnoma vse v zvezi z lastno državo ...

"Kakšno je življenje v Sloveniji?" se glasi vprašanje, ki ga je na forumu Reddit pred nekaj dnevi postavil eden od uporabnikov.

Odzivi so bili zelo različni. Od hvalospevov na račun čiste narave in mirnega življenja do trditev, da je življenje v Sloveniji sicer udobno, a to ni država za ambiciozne, da tu prosperira le srednji razred, nižji in višji sloj pa ne, do izjav, da živeti v Sloveniji sicer ni posebej slabo, a tudi dobro ne.

Toda eden od uporabnikov si je res dal duška. Posameznik z uporabniškim imenom darknog-Z je o Sloveniji spisal takšno kritiko, da si je prislužila kar samostojno temo na forumu z burno razpravo, ali njegove besede vsaj malo držijo ali sploh ne.

"Revščina in brezup, enako kot na Hrvaškem pred 30 leti, še v času vojne," se začne njegovo neizprosno mnenje. "Disfunkcionalno javno zdravstvo, kjer imaš v bistvu več možnosti, da umreš, kot da prideš do zdravljenja, tako da moraš plačati nekemu privat zdravniku, ki vozi Lamba, če nočeš umreti, skorumpirana komunistična vlada, ki noče graditi stanovanj za ljudi, kljub temu da jih krvavo primanjkuje," med drugim piše.

Morda vas zanima tudi:

Očitno pa ga ne moti le sistem, temveč tudi prebivalci. Natančneje: točno določen pol prebivalstva. Pravi namreč, da so "ženske v Sloveniji, čeprav so Slovanke, najgrše pripadnice slovanskega ljudstva, kar jih je."

"In sigurno boste pomislili: če so tako grde, imajo vsaj dober značaj? Ne, so jezne, zagrenjene in neprijazne," nadaljuje. Edini pozitivni stvari v Sloveniji sta zanj čistoča in lepota narave, sicer pa je živeti tu "izjemno depresivno, celo Finska pozimi je prijetnejši prostor za bivanje kot pa Slovenija".

Objava se je pojavila na forumu Reddit.

Objava se je pojavila na forumu Reddit.

Reddit/posnetek zaslona

Pretiravanje, ampak ...

Zapis je očitno pretiravanje, povsem možno tudi, da provokacija. Precej uporabnikov je izpostavilo slabšalen odnos avtorja objave do žensk, ki je prej kot objektivno dejstvo posledica slabih izkušenj. A če ne drugega, so se skoraj vsi strinjali z njegovim opisom slovenskega zdravstva: državljani so očitno res že skoraj v celoti izgubili zaupanje v zdravstvo.

"Kar se tiče tega, se strinjam … Danes sem imel pregled, na katerega sem čakal slabih pet mesecev. Napotnica je bila pod zelo hitro, gre namreč za stanje, ki je lahko potencialno nevarno, tudi smrtno. 
Pridem do specialista, ta si vzame 15 minut za pregled, nobenih preiskav ali testov, dobil sem le dve novi napotnici. Ena z oznako zelo hitro, čakalna doba 3 mesece, druga z oznako hitro: čakalna doba 9 mesecev. Šel sem k zasebnikom in oboje uredil že naslednji teden za 300 evrov.

Če bi bilo moje stanje nevarno, bi bil čez devet mesecev lahko že v grobu. Tako da zdravstvo v trenutni obliki enostavno ne deluje, edino, kar deluje, in vsaka čast zdravnikom tam, so urgence. Preostalo je tako slabo, da bi bilo žalostno, če ne bi bilo tako komično," je komentiral eden od njih.

Strinja se tudi Slovenec, ki že osem let živi na Dunaju. "Vsakič, ko obiščem starše in vidim, kakšno sr...nje od zdravstva imamo v Sloveniji, se skoraj zjočem. Pa ne samo zaradi čakalnih vrst, ampak tudi zaradi nekompetentnosti zdravnikov in sistema."

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil