N. V. | 2. 1. 2023, 13:20

Umrla je Slovenka, ki je pustila velik pečat v filmskem svetu

Profimedia

Poslovila se je ena prvih slovenskih profesionalnih filmskih producentk.

Poslovila se je Dunja Klemenc, ki je kot izvršna producentka in koproducentka sodelovala pri več kot desetih filmih z mednarodno ekipo, poroča RTV Slovenija.

Bila je tudi producentka filma Nikogaršnja zemlja, ki je med drugim prejel oskarja za tujejezični film. Poleg oskarja je prejela še 20 drugih nagrad, med drugim tudi nagrado za najboljši scenarij v Cannesu, zlati globus in cezarja. 

Velik prispevek k promociji slovenskega filma

Na 18. Festivalu slovenskega filma je v letu 2015 dobila Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Žirija je ob tem zapisala, da se lahko Klemencovi zahvalimo tudi za profesionalizacijo poklica filmski producent, s katerim se je začela ukvarjati že v obdobju nekdanje Jugoslavije.

Žiga Živulović j.r./Bobo

"Z dodelitvijo nagrade Metoda Badjure letošnji dobitnici želi komisija opozoriti na pomen dela, ki ga opravlja filmski producent, in izkazati spoštovanje Dunji Klemenc, ki je na področju produkcije ustvarila enega najodmevnejših opusov v našem prostoru, s svojo profesionalnostjo pa veliko pripomogla k promociji slovenskega filma v svetu," je še zapisala žirija v utemeljitvi in dodala, da je danes vse manj tistih, ki se zares spoznajo na svojo stroko, specializirani filmski poklici pa v takšnem vzdušju izgubljajo vrednost in pomen.