N. V. | 21. 4. 2022, 17:00

Uničili 150 tisoč volilnih glasovnic: kaj se je zgodilo?

Uredništvo/fotomontaža

Državna volilna komisija je že večkrat uničevala glasovnice.

Državna volilna komisija je za štiri dni zamujala s predajo volilnega gradiva Pošti Slovenije. Delo poroča, da se je najprej zapletlo 6. aprila, ko so v celjskem Cetisu ob tisku volilnih glasovnic dobili opozorilo iz šeste volilne enote o neskladnosti logotipov štirih strank: Naša prihodnost – Dobra država, Desus, Lista Borisa Popoviča in NSi.

Tisk so zato ustavili po tem, ko je bilo natisnjenih že okoli 40.000 glasovnic in so bile te tudi že predane Pošti Slovenije, poročajo. Te so preklicali in jih uničili.

Novo tiskanje prekinil klic

Zatem so vnovič preverjali logotipe, a so po poročanju Dela, od sodelavke Državne volilne komisije ponovno dobili star logotip NSi in potrdilo, da je ustrezen.

V Cetisu so zato vnovič začeli tiskati volilne glasovnice. A že naslednji dan, 7. aprila, sredi dneva dobili klic, da logotip NSi ni pravilen. Do takrat so z napačnim logotipom stiskali že 110.000 glasovnic. Tudi te se je uničilo, piše Delo.

Zmanjkalo papirja

Šele 8. aprila se je torej začelo normalno tiskati volilne glasovnice, a so ga nato ustavili v nedeljo, ker je zmanjkalo papirja, poroča Delo.

Tako so okrajne volilne komisije dobile glasovnice z zamikom, hkrati pa se je kasneje začelo pakirati tudi volilni material za glasovanje v tujini.  

Ker pa naj bi Papirnica Radeče sporočila, da papirja na trgu preprosto ni več, je star logotip NSi, ki ga ne uporabljajo že od 2018 več, ostal v volilnih razglasih v dveh volilnih enotah (dve in pet).

Zakaj je prišlo do napake?

Kako je do napake prišlo ni povsem jasno, saj so jim v NSi dostavili nov logotip, ki so ga že uporabljali tudi že na zadnjih parlamentarnih in evropskih volitvah.

V službi Državne volilne komisije, ki jo vodi direktor Dušan Vučko, so kot rečeno napako pripisali eno od uslužbenk zadolženih za to. Ta je nato odšla na bolniški dopust.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.