28. 2. 2024, 11:35

Vesela novica za upokojence: na račun bodo dobili več kot sicer (znano je, zakaj)

Profimedia

Za mesec februar bodo pokojnine višje.

Upokojenci lahko v februarju pričakujejo povečanje svojih prejemkov, saj jim bo poleg redno usklajene februarske pokojnine izplačan tudi dodaten poračun za januar. Ta finančni bonus je posledica letne uskladitve pokojnin, ki se je zgodila februarja, in zagotavlja, da upokojenci prejmejo malenkost večje zneske kot v prejšnjem mesecu.

Zvišanje pokojnin v februarju je del rednega procesa usklajevanja, ki upokojencem zagotavlja, da se njihovi dohodki prilagajajo trenutnim ekonomskim razmeram. To usklajevanje je prineslo približno pet evrov dodatka k standardnim pokojninskim izplačilom, kot tudi dodatnih pet evrov poračuna za januar, poroča N1. Poračun predstavlja razliko med delnim januarskim usklajevanjem in polnim februarskim usklajevanjem pokojnin.

Profimedia

Dvojno finančno izboljšanje pomeni, da bo povprečen upokojenec februarja prejel okoli deset evrov več kot v januarju, pri čemer se bo marčevsko izplačilo vrnilo na predhodni nivo, saj gre za enkratni poračun. 

Povečanje pokojnin sicer ni nov pojav; že v zadnjih dveh mesecih prejšnjega leta so se pokojnine povečale za 1,8 odstotka po pozivih upokojenskih organizacij za izredno uskladitev. Vlada je ustregla tem prošnjam, s čimer je dodatno poudarila svojo zavezo k zagotavljanju stabilnosti in varnosti upokojenskega dohodka.