STA/P.M. | 3. 5. 2023, 17:28

Upokojenci znova pred parlamentom: končno premik v pogajanjih z vlado?

Uredništvo

Že četrtič so v okviru ljudske iniciative Glas ljudstva in Inštitut 1. oktober predstavili svoje zahteve. 

V Ljubljani je potekal že četrti shod, ki ga pripravljata Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober, katerega predsednik je Pavle Rupar, nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS. Tudi tokrat je na Trg republike prišlo nekaj tisoč protestnikov, ki od vlade med drugim zahtevajo zvišanje pokojnin za 20 odstotkov, dodatne pokojninske prejemke in redno usklajevanje pokojnin z inflacijo. 

Proti posegu v življenje

Z zastavami in transparenti so se najprej sprehodili mimo predsedniške palače in od predsednice republike Nataše Pirc Musar zahtevali, naj "odstrani" svojo svetovalko Biserko Marolt Meden zaradi njene soudeležbe pri pripravi predloga zakona o evtanaziji.

Številni so s seboj prinesli slovenske zastave.

Rupar je v svojem nagovoru pred predsedniško palačo dejal, da so tukaj zbrani upokojenci, ki odločno nasprotujejo vsakršnemu posegu v življenje. 

"Imamo povabilo premierja"

"Danes smo tu le iskreni in preizkušeni državljanke in državljani, ki smo vse predolgo molčali, zdaj pa je čas, da odločno zahtevamo, kar so nam vzeli. Ne morem trditi, da nismo nič slišani, ponosen sem, ker smo dočakali povabilo predsednika vlade," je dejal Rupar.

Rupar je ocenil, da se je na protestu zbralo 44.000 protestnikov.

Ob tem je dejal, da jim je ta obljubil, da bodo odslej enakopravni partnerji pri pogajanjih v zvezi s pokojninami in oblikovanjem pokojninske zakonodaji in dodal, da je to velik uspeh. "Povabila nas je tudi predsednica DZ-ja, ob tej priložnosti pa jo bom seznanil z življenjem upokojencev, ker dvomim, če ve, kako je," je dodal.

Zahtevali bodo jasen odgovor

Na vabila na pogovore z vladno stranjo se bodo tako po njegovih besedah odzvali, a ob tem pričakujejo konkretne predloge in ne "mlatenje prazne slame z obljubami". "Na mizo bomo položili naše zahteve, želimo takojšen odgovor, ja ali ne", je napovedal Rupar. V nasprotnem primeru bodo vladi "pokazali vrata" in zahtevali "resne, poštene in kompatibilne sogovornike ter nove volitve z novo vlado".