3. 7. 2023, 12:10 | Vir: STA

Upravljanje z vodo globalni izziv: "Potrebujemo celosten pristop in dolgoročno vizijo"

Profimedia

Kmetijska ministrica Irena Šinko je na konferenci ZN opozorila na nujnost celostnega in učinkovitega upravljanja z vodo.

Podnebne spremembe, onesnaževanje in večja poraba po besedah kmetijske ministrice Irene Šinko večajo nujnost odgovornega in skrbnega ravnanja z vodo. V sobotnem nagovoru na konferenci Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) je pozvala k hitrejšem uvajanju inovativne tehnologije za ohranjanje in zaščito vodnih virov.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zasedanje v hibridni obliki v Rimu poteka do petka, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Šinkova pa je v soboto prek videa nagovorila udeležence plenarnega zasedanja.

Upravljanje z vodo globalni izziv

Poudarila je nujnost odgovornega ravnanja z vodo. "Meteorne in odpadne vode moramo učinkovito reciklirati ter pospešeno razvijati metode za uporabo nekonvencionalnih vodnih virov. Vodo moramo zajemati in jo skladiščiti v ustreznih zbiralnikih ter iskati možnosti za obnavljanje vodonosnikov," so Šinkovo med drugim povzeli na ministrstvu.

Profimedia

Kot je dodala, je globalni izziv celostno in učinkovito upravljanje z vodo v energetiki, okolju, kmetijstvu, pri razvoju naselij in podeželja. Ob tem je treba pozornost posvečati tudi morebitnemu onesnaženju voda, je dodala.

Celosten pristop in dolgoročna vizija

Ministrica je še opozorila, da smo pred velikim izzivom, kako mlajšim in prihajajočim generacijam zagotoviti varno oskrbo s pitno vodo in dovolj vode za zagotavljanje prehranske varnosti prebivalstva. "Za to potrebujemo celosten pristop in dolgoročno vizijo. Pri tem ima FAO pomembno vlogo, saj lahko s smernicami globalno spodbuja boljše upravljanje vodnih virov," so še zapisali na ministrstvu.

Profimedia

Konferenca bo sicer obravnavala in potrdila tudi srednjeročni načrt FAO za obdobje 2022-2025 in program dela in proračun za obdobje 2024-2025. V okviru konference bodo izvedli tudi volitve za generalnega direktorja FAO.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord