STA/P.M. | 26. 4. 2023, 15:59

Izkoriščanje goričanskih šivilj: podjetje je kazensko ovadeno, kaj zdaj?

Profimedia

Inšpektorat je pri njih v zadnjih 11 letih ugotovil že več kot 40 kršitev delavskih pravic, a se do zdaj ni zgodilo nič.

Kot je prvi razkril N1, so v tekstilnem podjetju Moda Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev, ki je nastalo na pogorišču nekdanje Mure, delavkam kršili številne pravic. Med drugim so jim onemogočali izrabo letnega dopusta, pestile so jih številne neplačane sobotne ure, pa tudi plače za mesec marec še niso dobile. Inšpektorat je ugotovil tudi, da lastnik in direktor podjetja Milan Mörec večkrat zamuja ne samo z izplačilom malice in prevoza na delo, pač pa tudi s plačilom prispevkov, delavkam tudi niso izplačali lanskega regresa.

"Take zadeve se ne smejo dogajati"

Inšpektorat RS za delo je na policijo podal naznanilo kaznivega dejanja in kazensko ovadil odgovorne potem, ko je izčrpal vse možnosti preventivnega delovanja, je na novinarski konferenci v Murski Soboti povedal v.d. glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić.

Profimedia

A po njegovih besedah je inšpektorat le kamenček v mozaiku pri ukvarjanju s kršitvami pravic delavcev. "Sum kaznivega dejanja globoko presega naše pristojnosti, pričakujemo, da bosta policija in tožilstvo take zadeve obravnavala resno in to ustrezno sankcionirala. Take zadeve se ne smejo dogajati," je poudaril. Po besedah delovnih inšpektorjev območne enote v Murski Soboti naj bi šlo za redek primer na tem območju.

Zakaj so tako pozno ukrepali?

Kot navaja n1, je Lukić na več novinarskih vprašanj, zakaj je do ovadbe moralo miniti kar debelo desetletje inšpekcijskih nadzorov, odgovoril, da se "kazenska ovadba hitro zavrže, če naklep ni dobro izkazan." Dodal je, da je bil v tem primeru tudi zavezanec obveščen, da je naslednji korak ovadba. 

"Ko imaš opravka z rednim neizplačilom plač, lahko kot inšpektorat štancaš globe. Ko pa gre že za poslovni model delovanja, za odnos, ki vodi v te posledice, takrat pa se poseže tudi po ovadbi. Sploh, ko je žrtev, ki čutijo posledice, več."

So podjetju sploh kdaj izrekli najvišjo možno globo?

Jasnega odgovora na to vprašanje ni bilo. Je pa Lukić dejal, da ima vsak delodajalec, ki ga oglobijo, tudi možnost pravnega varstva, ko lahko sodišča globo spremenijo v opomin, poleg tega se zaradi tega ti postopki tudi vlečejo.

"Če človek namerava poslovati tako, da mu je vseeno, ali so pravice delavcev spoštovane ali ne, ne vem, če bi to lahko v resnici preprečili,” je še dejal Lukić in poudaril, da je v tem primeru inšpektorat svoje oddelal tako, kot je treba.

Odziv lastnika podjetja

V dobrih treh tednih, kolikor so na N1 pripravljali zgodbo o goričanskih šiviljah, jim od njega ni uspelo dobiti odgovoriti na njihova vprašanja. Sprva je bil bolniško odsoten, a v službo se je vrnil že teden dni pred objavo prvega članka.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Po vloženi kazenski ovadbi jim je po telefonu najprej precej razburjen očital, da ga "želijo uničiti in da se on za delavce bori." Čeprav je podjetje v težavah, ima z delavci dober odnos ter da jih ne šikanira. Plačo in lanski regres zdaj obljublja za ta ali prihodnji teden. O dopustih pa je dejal, da jih ne more odobriti, če ga delavci zanj ne zaprosijo. Vendar si delavci zaradi strahu za dopust ne upajo niti zaprositi, je že prej poročal omenjeni medij.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu