R.S. | 5. 11. 2022, 07:00

Uradno je, kdaj se bodo prižgale lučke v prestolnici: bo okrasitev enaka kot v preteklih letih?

Bobo

Ljubljana se bo konec meseca odela v praznično obleko. Mestni trgi, ulice, mostovi in nabrežja bodo zaživeli v čisto posebnem vzdušju, ki ga ne smete zamuditi. 

Ljubljanski delavci so že začeli obešati praznične lučke v prestolnici. Poleg 50 kilometrov dolge svetlobne verige bo Ljubljano krasilo tudi deset smrek in 79 "zelenih dreves" na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici. To so božična drevesa, ki jih po praznikih vrnejo v naravo, poroča Visit Ljubljana. V Ljubljani se bodo lučke prižgale 25. novembra. 

Enaka okrasitev, drugačna razporeditev

Osnovni gradniki okrasitve, ki so delo pokojnega avtorja Zmaga Modica, ostajajo enaki kot v preteklih letih, bodo pa dopolnjeni in razporejeni po uličnih in mestnih potezah drugače kot lani in v minulih letih ter povezani v nove smiselne sklope. Projekt sestavlja približno 850 skulptur in likov. 

Profimedia

Letošnje novosti

Prestolnico kljub temu čakajo številne novosti. Invertirano tristrano piramido s svetlobnimi in odsevnimi strukturami bomo lahko našli na Prešernovem trgu. Njen vrh bo kazal proti središču Ljubljane, navidezno bo lebdela nekaj metrov nad njim in imela jedro, ki bo vir njene energije.

Nova bo tudi dolga svetlobna verižica, ki bo povezovala drevesa na obrežjih Ljubljanice. Gre za nekakšno mrežo, ki jo tvorijo njihove korenine in drugi medsebojni komunikacijski kanali. 

Ljubljančane bo razveselila tudi okrašena ulična povezava od Vodnikovega trga, prek Poljanske ceste in Prekmurskega parka proti Cukrarni. 

Profiemdia

Prižig lučk v drugih slovenskih mestih

Celje in Koper bodo razsvetlili 26. novembra. 5. decembra se obeta prižig lučk v Murski Soboti, v Mariboru pa so glede datuma prižiga še zadržani.

V tujini, predvsem v Nemčiji, Avstriji, na Danskem in Portugalskem se pogovarjajo o omejevanju novoletne osvetlitve. Na Dunaju načrtujejo, da bi lučke prižgali kasneje kot po navadi, na Portugalskem naj bi bile prižgane zgolj nekaj ur zvečer.