J. Z. | 20. 9. 2022, 17:16

Uresničila se je nočna mora številnih Slovencev, ki ne bodo več zmogli rednega plačevanja kreditov

Profimedia

Po letih nizkih obrestnih mer je številne potrošnike šokiralo, ko so ugotovili, da se bo obrok njihovega posojila v prihodnjih mesecih občutno dvignil. Preverili smo, kaj lahko storijo.

Šestmesečni Euribor, ki je najpogosteje uporabljena referenčna obrestna mera pri nas, je narasel že na 1,6 odstotka. V le nekaj mesecih se je dvignil iz negativnega območja in se povišal za več kot dve odstotni točki. Obrestna mera, ki določa, koliko bo znašal vaš mesečni obrok posojila, pa je še daleč od rekordnih ravni. Najvišje se je povzpel pred 14 leti, ko je znašal 5,4 odstotka. 

Kdor ima kredit s spremenljivo obrestno mero, pa je gotovo že v skrbeh. Nekaj nasvetov so za vse kreditojemalce v teh negotovih časih pripravili na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer pravijo, da je vsaka kreditna pogodba zgodba zase. "Odvisno je, kako visok je vaš obrok, kolikšno povišanje si lahko privoščite glede na svoje prihodke in druge dolgove, koliko dolga morate še odplačati ... A če vas povišanje Euriborja skrbi, svetujemo posvet z banko," so zapisali. 

Kakšne možnosti imate? 

Z banko se lahko dogovorite za spremembo spremenljive obrestne mere v fiksno. S tem so povezani določeni stroški: podpis aneksa ali – še dražja možnost – poplačilo obstoječega kredita s spremenljivo obrestno mero in najem novega s fiksno obrestno mero. Lahko se dogovorite tudi za zmanjšanje obroka, kar pomeni daljšo dobo odplačevanja. Če imate na voljo prosta sredstva, pa lahko kredit kadarkoli delno ali v celoti poplačate.  

V primeru kredita s spremenljivo obrestno mero vam banka za predčasno poplačilo ne sme zaračunati dodatnih stroškov.

Vsem pa svetujejo, da si ne zatiskajo oči pred nastalo situacijo, še posebej, če jih čaka še več let odplačevanja kreditnih obrokov, povišanja obrokov pa si ne morejo privoščiti. "Naročite na sestanek z banko in skupaj poiščite rešitev, ki vam bo omogočala redno odplačevati kreditne obroke," so dodali. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol