J. Z. | 1. 10. 2022, 20:00

Urška Klakočar Zupančič nam je med pisanjem druge knjige zaupala, kdo je njen prvi kritik. Presenetilo vas bo

Danijel Čančarević/Instagram/gretin_greh/fotomontaža

Prva dama državnega zbora je pisateljica, ki je letošnje poletje izkoristila za pisanje druge knjige. Ob kavi nam je pojasnila, kdo bo osrednji lik nove knjige in koliko avtobiografskih elementov vsebujejo njena književna dela.

Nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič, ki je lani pri založbi Primus izdala knjižni prvenec z naslovom Gretin greh, na dopustu ni počivala. Kot nam je zaupala v pogovoru, za katerega si je vzela čas kljub natrpanemu urniku, se je med poletnim dopustom lotila novega izziva - pisanja druge knjige

Za pisanje se je Klakočar Zupančičeva navdušila že v mladih letih. Pri 11 letih je napisala knjigo z naslovom Iz šolskih klopi, v kateri je pisala o svojih doživljanjih in v sebi gojila vedno močnejšo željo, da bi odrasla v pisateljico.

Šele po tem, ko je minilo obdobje najbolj zgodnjih let njenih otrok, je ugotovila, da je čas, da svoje misli in znanje zapiše v izdan roman. 

Njen knjižni prvenec prikazuje čas 17. stoletja in v ospredje postavi položaj žensk, Klakočar Zupančičeva pa je idejo za knjigo dobila med med proučevanjem čarovniških procesov na Slovenskem. Tematika jo je pritegnila, kot je pojasnila: "Zdi se mi, da težko najdeš koga, ki ga ne bi."

Tudi druga knjiga, katere naslova še ne razkriva, bo prav tako govorila o "močnih ženskah". Tudi ta bo imela v ospredju močan ženski lik, a tokrat prinaša nekoliko drugačno vsebino.

V ospredju ženske, ki izstopajo

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GRETIN GREH (@gretin_greh)

Razložila nam je, da se pisanja knjige loteva brez posebno razdelanega koncepta, temveč se usede za mizo in piše, dokler ne pride do konca. Pri tem pa se ne posveča vnaprej strukturi knjige, temveč pusti, da jo vodi zgodba. 

Danijel Čančarević

"Na začetku ponavadi vem samo, kakšen bo začetek in kakšen bo konec, ne pa vsega, kar se bo vmes dogajalo. Ko pišem, to prihaja kar sproti. Vsi dodatni liki, osebe, dogajanja, kraji, vse to prihaja sproti," je opisala.

Predsednica državnega zbora pa nam je v pogovoru razkrila, kdo je njen prvi kritik, ki se najprej loti branja knjig. 

"To je pa kar moja mama, ki pa zna biti kar oster kritik. Pove, kaj ji je všeč in tudi kaj ne."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.