26. 6. 2022, 12:00 | Vir: STA

Ustvarite reševalni pas! Nekomu lahko s tem rešite življenje

Dars

Ne glede na razlog zastoja je na avtocestah nujno ustvariti reševalni pas, ki intervencijskim služba omogoči hitrejši dostop do kraja nesreče ali drugega izrednega dogodka. Pri reševanju življenj namreč šteje vsaka sekunda.

Po oceni direktorja Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) Jožeta Hribarja domači vozniki pomen pravilne vzpostavitve reševalnega pasu poznajo vse bolje, tuje voznike pa je treba ozaveščati še bolj intenzivno.

Akcija na avtocestnem počivališču Lom

Temu je namenjena tudi akcija, ki so jo predstavili na novinarski konferenci, na avtocestnem počivališču Lom.

V okviru te bodo med drugim razdelili 5000 magnetnih nalepk, ki opozarjajo na pravilno razvrščanje ob zastoju, delijo pa tudi letake Ustvari reševalni pas s pojasnili v šestih jezikih.

Kako ustvariti reševalni pas? 

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajno levem prometnem pasu, se morajo razvrsti čim bolj levo, tudi čez robno črto. Enako velja za vozila na desni strani vozišča, ki naj se umaknejo tudi na odstavni pas.

"Tako ustvarimo dovolj široko pot za hiter dostop intervencijskih vozil," je pravilen način razvrščanja opisal Hribar.

Kot je opozoril predstavnik Gasilsko reševalne službe Kranj Žiga Zupan, so del intervencijskih služb tudi gasilci, ki imajo zaradi večjih in manj okretnih vozil velikokrat težavo priti na kraj dogodka.

Facebook/Infopot

Ustanovitelj Zavoda Reševalni pas, sicer tudi reševalec in prostovoljni gasilec Anže Albreht, ocenjuje, da bomo letos na cestah videli še ogromno zastojev.

"Naprošam vse voznike, naj se zavedajo, da je vsako sekunda pomembna in naj ne glede na razlog zastoja ustvarijo pas za intervencijske službe," je poudaril Albreht.

Držite se pravila: vozi desno, prehitevaj levo!

Agencija za varnost prometa ob tem še poziva voznike, naj se na avtocestah držijo pravila "Vozi desno, prehitevaj levo", saj pri vožnji na avtocesti ne velja prosta izbira prometnih pasov.

Pravilna vožnja po avtocesti pomeni, da je prehitevalni, oziroma levi prometni pas namenjen prehitevanju, vozni oziroma desni prometni pas pa vožnji.

"V času poletnih mesecev vse udeležence pozivamo k strpnosti, k uporabi varnostnega pasu, vožnji brez distrakcij, kot so telefon in druge naprave, brez alkohola in s hitrostjo, ki je prilagojena omejitvam in razmeram," je še pozval Hribar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.