A. B. | 4. 1. 2023, 10:02

Uveljavljate posebno olajšavo za otroke do 18. leta starosti? Določili so rok za oddajo vloge

Profimedia

Vlogo lahko izpolnite na izjemno preprost način, celo prek mobilnega telefona. 

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je določila rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. Rok za oddajo vloge v papirnati obliki je 6. 2. 2023, prek eDavkov jo lahko oddate do 20. 2. 2023. 

Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Vsi preostali, denimo starejši otroci od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca, morajo izpolnjevati posebne pogoje, ki so predstavljeni v pojasnilu o oznakah sorodstvenega razmerja, pojasnjujejo na Finančni upravi. 

Komu pripada? 

Zavezanci za dohodnino, ki med letom (pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka) niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, in zavezanci, ki so olajšavo med letom uveljavljali in želijo te podatke spremeniti, lahko omenjeno vlogo vložijo pri informativnem izračunu dohodnine. 

Davčni organ bo zavezancem posredoval informativni izračun dohodnine, ki se bo pod določenimi pogoji štel za odločbo o odmeri dohodnine. Na ta način bodo zavezanci razbremenjeni vlaganja dohodninskih napovedi, lahko preberemo na spletnem portalu eDavki.  

Kako jo izpolnite? 

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za VDČ lahko zavezanec odda:

  • prek mobilne aplikacije eDavki (Android, IOS), na voljo je predizpolnjena vloga, s podatki iz zavezančeve zadnje vložene vloge,
  • elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki (tudi z uporabniškim imenom in geslom),
  • osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Uporabniki eDavkov bodo lahko uporabili predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki. S tem bo oddaja vloge preprostejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov, so pojasnili na Fursu. 

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki

Vlogo mora zavezanec skrbno izpolniti, saj se v primeru, da bodo vpisani podatki o vzdrževanem družinskem članu netočni ali nepopolni, pri informativnem izračunu ne bodo upoštevali. Zavezancem tudi svetujemo, da se pred oddajo vloge s svojimi družinskimi člani (zakonci, zunajzakonskimi partnerji, otroki …) dogovorijo glede uveljavljanja posebne olajšave.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol