A. B. | 29. 4. 2023, 07:45

V avtošolah predlaganih kar nekaj novosti - se bodo začetniki še sploh učili voziti z menjalnikom?

Žiga Živulovič jr./BOBO

V zadnjih letih vse pogosteje proizvajajo avtomobile z avtomatskimi menjalniki in čeprav na trgu še ne prevladujejo, ga vozniki začetniki po koncu praktične vožnje ne znajo voziti. Saj se z njim niso učili. Bo to že kmalu drugače?

Predlog sprememb direktive o vozniških dovoljenjih prinaša kar nekaj sprememb, med drugim tudi to, da kmalu fizičnega vozniškega dovoljenja ne bomo potrebovali, saj ga bomo imeli kar na mobilnem telefonu. A digitalno vozniško dovoljenje bo omogočalo tudi kaznovanje težjih prekrškov, ki jih je voznik storil prek meje. 

Ena izmed sprememb se sklicuje tudi na ročne in avtomatske menjalnike, ki jih predlog posebej izpostavlja. 

Avtomatski menjalniki so pri avtomobilih novejše proizvodnje izjemno pogosti. S prehodom na hibridna in baterijska vozila bi lahko šel ročni menjalnik dokončno iz vgradnje. Težava je v tem, da vozniki začetniki med učenjem vožnje nimajo ur, med katerimi bi se priučili vožnje z avtomatskim menjalnikom. Trenutna pravila za pridobivanje izpita celo onemogočajo vožnjo avta z ročnim menjalnikom, če je ta izpit opravljal z avtomatikom. 

Nove direktive: učenje vožnje z avtomatikom v avtošolah

Predlog nove direktive se delno posveti tej tematiki, z vzpostavljanjem razlike med menjalnikoma. Uvedba predpostavlja, da bo kandidat v času izobraževanja opravil sedem ur vožnje z ročnim menjalnikom, toliko, da se ga nauči uporabljati, vsa ostala vožnja bo z avtomatikom.  

Žiga Živulovič jr./BOBO

"Vsekakor je to dober korak prilagajanja učenja v šolah vožnje tehnološkemu napredku v avtomobilski industriji," je povedal Manuel Pungartnik, vodja AMZS šole vožnje in inštruktor varne vožnje za Žurnal24, k temu pa dodal: "Bomo videli, kako bo Slovenija to implementrirala v svojo zakonodajo."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol