P.M. | 28. 4. 2023, 21:35

Po kazenski ovadbi: računi goričanskih šivilj še naprej ostajajo prazni

Profimedia

Obljubil je, da bo marčevsko plačo skupaj z lanskim regresom zaposlenim najverjetneje izplačal še ta teden.

Kot je prvi razkril N1, so v tekstilnem podjetju Moda Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev, ki je nastalo na pogorišču nekdanje Mure, delavkam kršili številne pravic. Inšpektorat je tem tekstilnem podjetju v zadnjih 11 letih opravil več kot 30 nadzorov, do zdaj ugotovil že več kot 40 kršitev delavskih pravic, v tem tednu pa je zoper odgovorne vendarle padla še kazenska ovadba.

Nič se še ni zgodilo, sindikat svari

Le nekaj ur po tem, ko je inšpektorat za delo v sredo tudi uradno predstavil kazensko ovadbo, je direktor in lastnik podjetja Milan Mörec stopil pred kamere. Obljubil je, da bo marčevsko plačo in regres, ki ga šiviljam in drugim delavcem dolguje za lansko leto, najverjetneje izplačal še ta teden, najkasneje prihodnji teden.

Profimedia

A zaposleni tudi deset dni po izplačilnem dnevu kljub obljubam plače in regresa še vedno niso dobili, navaja N1.

Če marčevske plače in regresa tudi prihodnji teden ne bo, se bodo sestali člani sindikata Mode Mi&Lan in glasovali o nadaljnjih potezah. A kakšne večje sindikalne aktivnosti je težko pričakovati.

Kultura strahu v podjetju

Po poročanju omenjenega medija, je direktor v podjetju ustvaril takšno kulturo, da si delavci že samo za dopust ne upajo uradno zaprositi, direktor pa lahko zato vsakič reče, da jim ga ne more odobriti, če ga zanj niti ne prosijo.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Da je zaposlene strah in da se vsakič, ko kaj "uide" v medije, v podjetju išče "izdajalca", je pred kamero N1 popolnoma zakrit izpovedal tudi eden od delavcev, to pa so jim potrdile tudi nekatere druge šivilje. Direktor Mörec je medtem medijem zatrjeval, da so njegovi zaposleni vedno na prvem mestu. Hkrati je s prstom pokazal prav na nekatere od njih, "ki tako ali drugače škodijo ugledu te firme, pa tudi svojim sodelavcem in meni osebno."