J. Z. | 26. 9. 2022, 14:30 | Vir: STA

V boj za predsedniški stolček sta se podala še dva kandidata: kdo je zbral več podpisov poslancev?

Bobo/fotomontaža

Kandidaturo za volitve, na katere se bomo podali 23. oktobra, sta podala še oba predstavnika vladnih strank, ki se jim ni uspelo uskladiti le za eno ime. A eden se je v predvolilni boj podal s precej večjo podporo. 

Stranka Levica je na Državno-volilno komisijo vložila predlog kandidature Mihe Kordiša, kandidaturi pa priložila podpise štirih poslank in poslancev. Politični stranki Socialni demokrati (SD) in Gibanje Svoboda pa sta z 42 podpisi poslank in poslancev vložili predlog kandidature Milana Brgleza

Brglez je ob oddaji kandidature dejal, da bo v kampanji "treba med ljudi in slišati njihov glas, ker je prav, da predsednik predstavlja vse", v nadaljevanju kampanje in v medijskih soočenjih pa bodo po njegovem dokazali, da mislijo "še kako resno".

Bobo

Pojasnil je tudi zaplet s transakcijskim računom, ki naj bi ga stranka SD za financiranje volilne kampanje predsedniškega kandidata odprla prepozno. Brglez je dejal, da je bil zaplet posledica tega, da so bile "odločitve glede kandidature sprejete po tistem, ko so roki za te zadeve že pretekli". Ocenil je, da bo v prihodnje nujna prenova zakonodaje, saj ta ni vedno smiselna. "Recimo prejšnji teden se je že začela volilna kampanja, rok za vlaganje naših kandidatur pa je do srede do polnoči," je povedal Brglez. 

Kordiš pa je napovedal, da  bo v kampanji zagovarjal družbeno solidarnost. V zunanji politiki bi se odmaknil od "enoumja zveze Nato" in se zavzel za politiko miru, neuvrščenosti in sodelovanja. Kot pravi Kordiš, se Levica na predsedniške volitve podaja z namenom dati glas delovnim ljudem, ki tega glasu v družbi in politiki nimajo. "Potrebujemo družbo organizirane solidarnosti, ki bo prelomila z neoliberalnim konsenzom zadnjih desetletij," je dejal.

Čas za oddajo kandidatur se izteka 

O zakonitosti obeh kandidatur bo volilna komisija odločala v četrtek. Doslej je bilo skupaj vloženih sedem predlogov kandidatur za volitve predsednika republike, ki bodo 23. oktobra.

Bobo

Pet kandidatur je DVK že potrdila, in sicer: Gregor Bezenšek ml. (s podporo volivk in volivcev), Janez Cigler Kralj (s podporo poslank in poslancev NSi), Vladimir Prebilič (s podporo politične stranke Vesna – zelena stranka ter volivk in volivcev), Anže Logar (s podporo volivk in volivcev) in Nataša Pirc Musar (s podporo volivk in volivcev). Rok za zbiranje podpisov podpore kandidaturam in za vlaganje kandidatur se izteče v sredo opolnoči.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol