N. V. | 19. 12. 2022, 18:32

V Bruslju omejili ceno zemeljskega plina. Lahko pričakujemo nižje položnice?

Profimedia

Preberite, koliko bo znašala najvišja dovoljena tarifna postavka cene za plin.

Ministri za energetiko članic Evropske unije so na zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro. Druge podrobnosti dogovora za zdaj še niso znane.

Plinska kapica

Plinska kapica bo aktivirana, kadar bo borzna cena plina tri dni nad postavljeno mejo, razlika z globalno ceno utekočinjenega plina (LNG) pa bo znašala 35 evrov, poroča časnik Delo.

Kapica je namenjena strankam na veleprodajnih trgih in nima neposrednega učinka na gospodinjstva.

Avgusta, ko je bilo veliko negotovosti glede preskrbe s plinom, je cena plina na TTF že znašala okoli 350 evrov. V naslednjih mesecih je padla, v zadnjih tednih je običajno znašala 120-130 evrov.

Skeptiki

Razprave o kapici ves čas spremlja negotovost, kako bi sploh lahko delovala v praksi. Tudi premier Robert Golob je že prejšnji teden opozoril, da bi bila boljša dinamična kapica, ki bi se prilagajala gibanjem na trgu.  

Držav zagovornic je bilo 16, tako je bilo glasov za sprejetje dovolj. Najbolj glasni med skeptiki so bili Nemci, Nizozemci in Madžari. Glavni argument je bil, da bi kapica lahko ogrozila preskrbo s plinom. Nemčija in Nizozemska naj bi se na koncu vzdržali, Madžarska pa je glasovala proti.

Madžarska pa skladno s svojo držo "pod nobenim pogojem" ne more podpreti kapice, ker da je nevarna, škodljiva in povsem odveč, saj je bilo od avgusta brez nje vse v redu, poročajo. "Namesto da bi se ukvarjala z občutljivi temami, iskala nove vire energije in razvijala infrastrukturo, je EU zapravila nekaj zadnjih dni za opotekanje s plinsko kapico," je sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjártó. Madžarska je sicer ne glede na vojno v Ukrajini sklepala plinske kupčije z Moskvo.

Tudi v evropski komisiji so bili skeptični. Po njihovem predlogu izpred štirih tednov bi kapica se sprožila, če bi bila cena plina za mesec naprej na najpomembnejši borzi, nizozemskem vozlišču TTF, dva tedna nad 275 evrov na megavatno uro. Poleg tega bi morali biti 58 evrov višja, kot je globalna cena LNG.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol