A. B. | 4. 1. 2023, 12:05

V času množičnega naraščanja gripe in prehlada: v lekarnah zmanjkuje antibiotikov za otroke

Profimedia

Bolnišnice so še nedavno pokale po šivih, mnogo otrok je bolnih, strokovnjaki pa svarijo pred močnim naraščanjem gripe in prehladov. A kljub temu je prišlo do težav, zaradi katerih se v enotah Lekarne Ljubljana že soočajo s pomanjkanjem zdravil za zdravljenje bakterijskih okužb. 

Lekarniška zbornica je lekarne po Sloveniji obvestila, da naj pričakujejo težave s prejemanjem določenih antibiotikov za otroke, v enotah Lekarne Ljubljana so za N1 potrdili, da se s težavami že soočajo. Težave naj bi bile le začasne, obveščeno je bilo tudi ministrstvo za zdravje. 

Profimedia

Porast bolezni, v lekarnah pa težave z dobavami 

"Že ves mesec opažamo veliko rast števila otrok, ki prihajajo na urgentne preglede v naše ambulante in nekateri med njimi so resno bolni, tudi tako, da končajo na respiratorju," je nedavno opozoril Jernej Dolinšek, predstojnik klinike za pediatrijo v UKC Maribor, kjer so že od začetka decembra beležili težave s polno pediatrijo. "Že ves mesec opažamo veliko rast števila otrok, ki prihajajo na urgentne preglede v naše ambulante in nekateri med njimi so resno bolni, tudi tako, da končajo na respiratorju," je dejal Dolinšek in dodal, da se trenutno množično pojavlja gripa.

Profimedia

A kljub širjenju različnih respiratornih bolezni je Lekarniška zbornica Slovenije lekarne obvestila o pomanjkanju antibiotikov za otroke, predvsem zdravil ospamox in hiconcil, ki lajšata zdravljenje bakterijskih okužb predvsem zgodnjih in spodnjih dihalnih poti, okužbe sečil in podobno, navajajo na N1. 

V enotah Lekarne Ljubljana so za N1 potrdili, da že imajo primanjkljaj antibiotičnih peroralnih suspenzij za otroke, ki jih v tem trenutku ni mogoče znova dobaviti.

Zbornica je o težavah obvestila vse ključne akterje. Agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je podala informacije, da naj bi bila motnja v dobavi ospamoxa odpravljena februarja, medtem ko naj bi bile težave z dostavo hiconcila odpravljene čez slab teden. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord