A. B. | 27. 12. 2022, 15:07 | Vir: STA

Aktivno okuženih s covid-19 se zmanjšuje, a naraščajo druge virusne bolezni

Profimedia

"Že ves mesec opažamo veliko rast števila otrok, ki prihajajo na urgentne preglede v naše ambulante in nekateri med njimi so resno bolni, tudi tako, da končajo na respiratorju," je nedavno opozoril predstojnik klinike za pediatrijo v UKC Maribor. 

Tudi v prejšnjem tednu je število potrjenih koronavirusnih okužb upadalo, skupaj so jih potrdili 11.427, kar je 1164 manj kot teden pred tem. Zdravljenje zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih bolnišnic v povprečju potrebovalo 71 bolnikov, kar je 19 manj kot teden pred tem, na intenzivnih oddelkih pa 15 bolnikov oz. eden več kot teden pred tem. A trenutno so na pohodu prehladi, gripe, angine in predvsem močnejše oblike respiratornih bolezni. 

NIJZ ocenjuje, da je v državi 24.063 aktivnih primerov okužbe, kar 652 manj kot teden pred tem.

Na pohodu so prehladi 

Mariborske zdravstvene ustanove so nedavno tik pred prazniki opozorile na naraščajoče število primerov različnih virusnih obolenj, zlasti respiratornega sincicijskega virusa (RSV) in virusa gripe ob hkrati še vedno prisotnem covidu-19 v vseh populacijskih skupinah. Starše pozivajo, da med počitnicami, če je le mogoče, otrok ne oddajo v vrtec.

Profimedia

Kot je povedal direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik, so zadnja dva tedna še bolj kot sicer obremenjeni z velikim številom pacientov, zlasti otrok. "Največ bomo vsi skupaj naredili, če bomo zmanjšali možnosti za širjenje različnih okužb," je poudaril Završnik, ki se boji, da ne bodo zmogli vsega dela. Starši marsikdaj po njegovem tudi prehitro pridejo k njim z otroki, kar razume, a je zagotovo potrebno do zdravnika priti, če ima otrok vsaj tri dni povišano temperaturo ali pri njem opazijo težave z dihanjem in splošno utrujenost, je dejal predstojnik klinike za pediatrijo v UKC Maribor Jernej Dolinšek.

Dolinšek bi želel, da bi starši trenutno lepo in toplo vreme izkoristili za sprehode v naravi, manj pa v trgovskih centrih, ki so te dni polni ljudi, tudi majhnih otrok, ki smrkajo in kašljajo ter na ta način prenašajo viruse.

"Že ves mesec opažamo veliko rast števila otrok, ki prihajajo na urgentne preglede v naše ambulante in nekateri med njimi so resno bolni, tudi tako, da končajo na respiratorju," je dejal Dolinšek in dodal, da je morda virus RSC trenutno nekoliko popustil, množično pa se pojavlja gripa.

Hitra rast pojava okužb dihal in prehladnih obolenj

Po besedah epidemiologa Zorana Simonoviča, predstojnika mariborske enote NIJZ, v zadnjih tednih ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugod po Evropi zaznavajo hitro rast pojava okužb dihal in prehladnih obolenj. V zadnjih treh tednih pri nas zlasti hitro narašča širjenje gripe, od začetka oktobra so v Sloveniji potrdili že več kot 400 primerov.

Profimedia

"Delež pozitivnih vzorcev na gripo je prejšnji teden že dosegel deset odstotkov. Pojavnost je celo petkrat višja kot v enakem obdobju pred pandemijo, zato lahko govorimo o zelo hitrem začetku sezone ter intenzivnem širjenju bolezni," je dejal Simonovič. Glede virusa RSV pa je dejal, da so v minulih tednih prav tako tedensko beležili desetodstotni delež pozitivnih vzorcev.

Ker so razmere resne, število okuženih, ki širijo virus, pa je zelo veliko, zato je po besedah Simonoviča potrebna previdnost in upoštevanje splošnih ukrepov za zmanjšanje tveganja tako za okužbo samega sebe kot za prenos na druge.

Razloge za letošnje razmere gre po njegovem delno pripisati tudi zadnjima dvema letoma, ko se ljudje zaradi ukrepov zoper covid-19 niso tako pogosto srečevali z respiratornimi obolenji, zato se je delež ljudi, ki so bolj dovzetni za okužbe, znatno povečal. To ni nek poseben pojav, saj se tudi po nekaj blažjih sezonah običajno pojavi kakšna bolj intenzivna, je dodal.

Porast gripi podobne bolezni 

Glede gripe in respiratornega sincicijskega virusa (RSV) so na NIJZ od oktobra po njenih navedbah zabeležili 83 primerov influence A in štiri influence B. Je pa velik porast gripi podobni bolezni v Kanadi in v ZDA, kjer se tudi število hospitalizacij močno povečuje. 

Porast RSV pa so letos v nekaterih državah opazili že zelo zgodaj, torej preden so jo pričakovali. Nekatere države, kot so Francija, Švedska, Irska, so že v septembru poročale o izjemnem porastu teh okužb pri otrocih, mlajših od 10 let. "Pri nas situacijo spremljamo, trenutno ni večjih porastov," je dejala epidemiologinja Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Profimedia

Nacionalna koordinatorka programa cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek je povedala, da je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni objavil oceno tveganja glede širjenja respiratornega sincicijskega virusa v državah EU, kjer povsod zaznavajo porast v vseh starostnih skupinah, a bolezen najbolj ogroža dojenčke in starostnike ter kronične bolnike.

Pričakujejo tudi pritisk na zdravstvene sisteme, zato priporočajo, da se čim bolj izvajajo predvsem nefarmakološki ukrepi. Čakš Jagrova v izogib omenjenim okužbam priporoča vzdrževanje medosebne razdalje, spoštovanje higiene kašlja in rok in prezračevanje prostorov. Hkrati pa tudi cepljenje, predvsem pri populaciji nad 65 let.

"Ker gre za sočasno kroženje RSV, virusov gripe in novega koronavirusa, se pozornost namenja zaščiti s cepljenjem predvsem za rizične skupine proti covidu in gripi," je med drugim izpostavila tudi Grgič Vitkova.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord