16. 1. 2023, 16:37 | Vir: STA

V celjski bolnišnici premier Golob in minister Bešič Loredan slavnostno odprla novo stavbo

Twitter/Matjaž Lesjak

Nova stavba ima celo heliport. Preberite, koliko bo projekt novogradnje stal ministrstvo za zdravje.

V Splošni bolnišnici Celje so slavnostno odprli novo stavbo s heliportom, zgrajeno v okviru prve faze nadomestne novogradnje bolnišnice. Odprtja sta se udeležila tudi predsednik vlade Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Prenovo bolnišnice vidijo kot pomemben korak za razvoj nemotene zdravstvene oskbe v regiji, nameč trenutno kar polovica bolnišničnih oddelkov zdravstveno dejavnost izvaja v starih stavbah, od katerih je najstarejša iz leta 1887. 

Postopna nadomestna novogradnja

Prva od štirih faz, ki je zdaj zaključena delno, vključuje dozidavo in nadzidavo obstoječe stavbe urgentnega centra do tretje podaljšane gradbene faze v petih nadstropjih ter dokončanje kleti, pritličja in heliporta.

Golob je napovedal, da bo vlada naredila vse, da se naslednji dve fazi nadomestne gradnje izpeljeta po načrtih. Dodal je, da morda sledi še kakšna.

Razlog za postopno nadomestno novogradnjo je v tem, da bo del nove celjske bolnišnice stal na mestu stavb, v katerih trenutno izvajajo zdravstveno dejavnost.

V novih prostorih, ki jih je zgradil konzorcij podjetij Kolektor Koling, Medicoengineering in Pomgrad, so v začetku letošnjega leta že začele delovati dnevna bolnišnica in anesteziološke ambulante.

Kot je povedal vršilec dolžnosti celjske bolnišnice Dragan Kovačić, je novogradnja vitalen projekt za zagotavljanje nemotene zdravstvene oskrbe prebivalcev Celja in okolice za naslednjih sto oziroma 150 let. V sodobno urejenih prostorih bodo lahko njihovim bolnikom ponudili več zdravstvenih storitev, možen bo razvoj novih zdravstvenih metod in novih vej medicine, ki jih celjska regija doslej ni poznala.

Z zaključkom celotnega projekta nadomestne novogradnje bo mesto Celje dobilo dokončno modernizirano in po sodobnih principih oblikovano bolnišnico, ki se bo lahko kosala z drugimi podobnimi centri na evropski ravni.

Kdaj bo del konec in kolikšna je cena naložbe?

Projekt gradnje prve faze so začeli oktobra 2019 s podpisom pogodbe z izvajalci. Vrednost naložbe, ki jo v celoti financira ministrstvo za zdravje, je bila takrat ocenjena na nekaj manj kot 24 milijonov evrov. Končna vrednost bo po pojasnilih bolnišnice znana ob zaključku končnega obračuna.

Celotna nadomestna novogradnja bo predvidoma končana konec leta 2026.

Pozdravila sta še župana

Golob in Bešič Loredan sta se po dogodku srečala z županom Mestne občine Celje Matijo Kovačem. Obiskali so Zdravstveni dom Celje, kjer so s predstavniki doma govorili o aktualnih zadevah.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije