R. K. | 20. 7. 2022, 07:56 | Vir: STA

V Celju se obeta gasilski spektakel: prihaja tudi Borut Pahor

Bobo

Pri izvedbi pomaga več tisoč prostovoljcev, sodelujeta tudi policija in Slovenska vojska. Organizatorji pričakujejo več kot 10.000 domačih in tujih gostov.

V Celju bo ob 20. uri uradno odprtje gasilske olimpijade, ki bo potekala do nedelje. Slavnostni govornik pa bo častni pokrovitelj dogodka predsednik republike Borut Pahor. Tekmovalo bo 198 ekip z 2634 udeleženci iz 20 držav. Dogodek je velik organizacijski zalogaj, saj bo samo za logistično podporo skrbelo okrog 2000 prostovoljcev.

Daniel Novakovič/STA

V Celje prihaja na tisoče domačih in tujih gostov

Otvoritve olimpijade se bosta udeležila tudi obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki se bosta pred slovesnostjo srečala tudi z delegati mednarodne organizacije, ki združuje gasilske in reševalne službe, CTIF.

Gasilske olimpijade, na kateri pričakujejo okoli 10.000 domačih in tujih gostov, se bo udeležilo 19 ekip mladine in članov iz Slovenije. Prvi udeleženci so se začeli v Celju zbirati že v nedeljo, nastanjeni pa so v 11 celjskih osnovnih in srednjih šolah.

Bobo

Obetajo se različna tekmovanja, nastopi in sejem

Gasilci se bodo med seboj pomerili v več disciplinah, med katerimi bo zagotovo najbolj zanimiv vzpon z lestvijo v večnadstropno stavbo. Večina tekmovanj bo potekala na stadionu Kladivar, treningi pa na okoliških stadionih in v dvoranah. Na celjskem sejmišču bodo pripravili sejem sodobne in stare gasilske tehnike.

Mladina bo imela poleg klasičnega tekmovanja še nastop narodov, kjer se bodo predstavili s kulturnim ali zabavnim programom, razstavo narodov in zabavno taborsko-lager olimpijado.

V centru Celja se bodo predstavili slovenski gasilci-veterani, članice in mladi, prav tako pa bo potekala tudi promocija najmlajših pionirjev, starejših gasilcev in tekmovanje gasilskih dvojic.

Profimedia

Pahor kot častni pokrovitelj olimpijade

Pri izvedbi olimpijade, ki je največja gasilska prireditev na Slovenskem, bosta sodelovali policija in Slovenska vojska, ki bo skrbela za prehrano tekmovalcev.

Pahor je februarja letos na posebnem sprejemu v predsedniški palači vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad gasilsko olimpijado predsedniku Gasilske zveze Slovenije Janezu Cerkveniku in poveljniku gasilske zveze Franciju Petku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord