Špela Šimenc | 24. 9. 2022, 20:00

V delavnici mode Barbare Repinšek nastajajo unikatne ženske pižame z močnim sporočilom

Aleksandra Saša Prelesnik

ʺKer se moramo znati lepo obleči tudi – sami zase,ʺ je prepričana celjska modna oblikovalka, ki uživa v ustvarjanju unikatnih oblačil. Ko se temperature spustijo, iz omar potegnemo pižame. Toda ... V kako močno energijo se lahko odenete, če se odločite za njene pižame, ki so plod drugega koronskega vala?

Barbara Repinšek ima svojo delavnico mode v Celju, s pogledom na Celjski grad. Nič čudnega, da jo je prav ta v nenavadnih koronskih časih navdihnil s svojo zgodovino. V prvem valu epidemije so tako začele nastajati majice celjske grofovske družine. Najprej je nastala njena soimenjakinja, grofica Barbara Celjska in njen nastanek je sovpadal z 20-letnico Barbarine obrti.

Sledila sta Veronika in Friderik, vse je narisala Nea Likar. Rodila se je še kura, ki jo je ustvarila sošolka njene starejše hčere, in za njo – na željo druge sošolke – kravica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara Repinšek (@barbara_repinsek)

ʺPri ideji za kravo sem bila absolutno proti, sem rekla, da ne bomo imeli celotnega živalskega vrta,ʺ v smehu pove Barbara. A ko je še isti večer dobila dve skici, je bila odločitev že na pol sprejeta. In tudi majice s potiski krav so bile odlično sprejete, ko so zaživele.

Rodile so se pižame, za ʺod jutra do jutraʺ

Življenje se je počasi postavilo nazaj v stare tirnice, Barbara se je posvečala svojim rednim strankam in izdelovala oblačila po naročilu. Pa je udaril drugi val korone in spet smo se vsi iz oblek in oblekic, kravat in salonarjev preoblekli v trenirke, ki so postale celodnevna oprava za delo od doma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara Repinšek (@barbara_repinsek)

ʺStranke so me spodbujale, naj delam trenirke, sama pa v tem nisem našla navdiha. Delala sem 'hoodie' oblekice, ki so bile zelo priljubljen in uporaben kos. Potem pa me je prešinilo – kaj pa pižame, take za vsak dan in za vsepovsod? Pižama je idealen kos, ko se človeku nič ne ljubi in če v njej izgledaš dobro – zakaj pa ne!"

Š.Š.

"Prvo pižamo sem prodala stranki, ki je rekla 'Joj, kako so luštne, ampak jaz spim gola.' Sem ji predlagala, naj se zjutraj preobleče v lepo pižamo in naj bo do kosila v njej. Pa se je strinjala, da res nima nič lepega za zjutraj in si jo je vzela.ʺ

Barbara pravi, da se ljudje tako radi urejamo za druge, zase pa le malokrat, hitro je vse dobro. S kolekcijo pižam želi to spremeniti.

ʺMarsikatera stranka, ki je kupila pižamo, mi tako z veseljem pove, kako je fino, ko se počuti kot kraljica, ko gre spat. Tisti občutek, da si zvečer vzameš čas, da se umiriš, narediš svoj ritual, pa oblečeš v lepo pižamo. To je ljubezen do samega sebe in take trenutke bi morali negovati.ʺ

arhiv Barbare Repinšek

Pižame so namenjene ženskemu spolu, saj je tudi ženska v središču Barbarinega ustvarjanja. Obleke, ki gredo iz njene delavnice, so ženstvene, nežne in seksi hkrati. Kosi nikoli ne vpijejo sami zase, pač pa najdejo karakter.

arhiv Barbare Repinšek

Prizna, da v moških oblačilih ne najde pravega navdiha. Po njenem mnenju morajo moška oblačila spoštovati določena pravila, to pa njenemu delu odvzame kreativo. V smehu slikovito doda:

ʺTo je tako, kot mi nikoli ne uspe tisti najbolj klasičen biskvit, ko moraš vse točno odmeriti.ʺ

Pa če se vrnemo nazaj k pižamam. Odlikujejo jih naravni materiali, s katerimi Barbara najraje dela. Z umetnimi materiali se ne razume najbolje, ne padejo dobro in niti niso tako dobro nosljiva. Pižame so bombažne ali svilene, zasnovane z mislijo na trenutke, ko se ne mudi. Ko se jutro prav ležerno prevesi v dan.

V logotip pižam je Barbara vdihnila mak, bombaž in pero. Mak je simbol miru in dobrega spanja, pero simbolizira nežnost in lahkotnost, bombaž pa je izjemno prijetna in kakovostna tkanina.

V logotip pižam je Barbara vdihnila mak, bombaž in pero. Mak je simbol miru in dobrega spanja, pero simbolizira nežnost in lahkotnost, bombaž pa je izjemno prijetna in kakovostna tkanina.

arhiv Barbare Repinšek

Vse so brezčasne, nekatere bolj zapeljive (ʺa še vedno udobneʺ, poudarja sogovornica), druge romantične. Take s krili ali hlačkami, kot moško krojene obleke ali romantične spalne srajčke z volančki, nekatere so lahko čudovito poročno perilo.

arhiv Barbare Repinšek

Pižame so črne ali v nežno pastelnih barvah. Pa Barbarina najljubša barva? ʺBi rekla, da rdeča. Najmanj moji pa sta oranžna in temno modra. A v resnici je tako, da je vsaka barva lepa, ko pride na pravo mesto.ʺ

Svet je njen navdih

Zanima nas, od kod Barbara Repinšek črpa navdih za pižame, za kreativne kure in zgodovinske like, navsezadnje za oblačila po naročilu, ki je vsaka zase unikat?

ʺNavdihuje me svet. Mesta. Moje Celje. London in Pariz. Pa 'odbiti' Berlin. Tam se najraje usedem na kavo in samo opazujem. Kamorkoli grem na dopust, vedno poiščem trgovino z metražo.ʺ

A hitre mode je veliko, šivalnic pa vedno manj. Na drugi strani je dober kos danes težko kupiti ali pa izjemno veliko stane. Sama ima večino strank rednih, takih, ki cenijo ročno in unikatno delo, ter predvsem izdelke, ki so brezčasni in kakovostni.

Aleksandra Saša Prelesnik

Žalosti pa jo, da na splošno norme oblačenja močno padajo. ʺGrozno mi je, ko gledam ženske popolno naličene in z urejenimi nohti, oblečene pa so v trenirko. V gledališče gredo v kavbojkah ali celo trenirki, na poroko pa v kratkih hlačah. Tudi za v službo se danes obleče že skoraj karkoli. Da o šoli ne govorim. Podpiram, da so nekatere osnovne šole uvedle minimalne standarde, da krila in hlače niso prekratke, da je popek zakrit. Mislim, da z obleko pokažemo tudi spoštovanje. A včasih sama sebe vprašam, da ni mene malo povozil čas (smeh).ʺ

Slednje bolj za šalo kot zares, saj je simpatična Barbara odličen model za svoje brezčasne kreacije, sama jih nosi vseskozi. In verjetno jih zna tudi najlepše nositi.

Š.Š.

Dušo pa si najbolj priveže na manjših modnih revijah, kjer se lahko malo spusti z vajeti in niti ni tako zelo pomembno, da je oblačilo 'uporabno'. Kakšni pa so načrti za naprej? Trenutno se Barbara povsem posveča pižamam, za naprej pa razmišlja tudi o tem, kako bi simbole drugih mest preslikala na njene kose. V enem izmed predalov smo na obisku v delavnici mode opazili prav čudovito narisanega zmajčka, ki morda nekoč napiše novo zgodbo …                   

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord